AKİB’in 2023 ilk çeyrek ihracatı 3,56 milyar doları aştı

AKİB’in 2023 ilk çeyrek ihracatı 3,56 milyar doları aştı
Yayınlama: 07.04.2023
A+
A-

 

(HABER MERKEZİ)-TOROS-Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB), 2023 yılının ilk çeyreğinde 3 milyar 569 milyon dolarlık ihracata imza attı.

Deprem felaketlerinin üretim ve tedarikte oluşturduğu olumsuzluklara rağmen ocak-mart ayları arasında Türkiye’nin 61,6 milyar dolarlık ihracatına yüzde 6,6 oranında destek verdiklerini belirten AKİB Koordinatör Başkanı Fuat Tosyalı, bir yandan depremzedelerin yaralarını sarmaya çalışırken diğer yandan üretimin ve ihracatın devam etmesi için büyük gayret gösterdiklerini söyledi.
AKİB ihracat ailesinin mart ayında gerçekleştirdiği 1 milyar 383 milyon dolarlık ihracatla beraber bölge ihracatının yılın ilk üç ayında 3 milyar 569 milyon dolar değere ulaştığını ve ülke ihracatına yüzde 6,6 oranında destek verdiğini açıklayan Başkan Fuat Tosyalı, deprem bölgesinde insani sorunlara odaklanırken diğer yandan üretimi yeniden ayağa kaldırmaya çalıştıklarını, ihracatçıların sorunlarını ve taleplerini devletin ilgili kademelerine ileterek çözüm sağlamanın çabasını verdiklerini bildirdi.

“Etkin destek ve teşvik mekanizmalarının hayata geçirilmesine ihtiyaç var”
AKİB’in sorumluluk bölgesinde bulunan Hatay ve Adana illerinin depremlerden doğrudan etkilendiğini, Mersin ve Kayseri illerinin de yoğun afet göçü aldığını anımsatan Başkan Fuat Tosyalı, “Üretim, tedarik ve lojistik alanında çok ciddi sorunların yaşandığı bölgemizde ihracatımız 2023 yılının ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24 oranında geriledi. Ortaya çıkan bu tablo, 6 Şubat’ta meydana gelen deprem felaketlerinin üretim ve tedarik zincirinde yarattığı tahribatın yansımasını gösteriyor. Bölgemizde üretim, ihracat, istihdam ve ticari faaliyetlerin devamlılığı için yeni devlet teşviklerinin ve destek mekanizmalarının en etkin şekilde hayata geçirilmesine ihtiyaç var. Lojistik, tedarik, yeni yatırımlar, altyapının tesisi, istihdamın korunması, finansmana erişim ve vergi muafiyeti bölge ihracatçılarının taleplerinde en önemli başlıkları oluşturuyor. Devletimizin afet bölgesine verdiği destekler için şükranlarımızı sunuyoruz, yeni atılacak adımlar sayesinde çok daha hızlı toparlanacağımıza yürekten inanıyoruz.” dedi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.