ADOSA’DA GÜNEŞ ENERJİSİ VE DEPOLAMA SEMİNERİ DÜZENLENDİ

ADOSA’DA GÜNEŞ ENERJİSİ VE DEPOLAMA SEMİNERİ DÜZENLENDİ
Yayınlama: 17.01.2024
A+
A-

TOROS (Özel Haber) Meryem Ünal/ Sevil Çakmak – Güneş enerjisi ve depolama seminerlerinin 22. Adana Sanayi Odasında düzenlendi. Düzenlenen seminere  ADOSA Meclis Başkanı İsrafil Uçurum, GENSED Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Murat Özdemir, Adana Valisi Yavuz Selim Köşger ve çok sayıda katılımcı katıldı.

 

UÇURUM, “GÜNEŞ ENERJİSİ KULLANIM ÜLKEMİZİN ENERJİ GELECEĞİ AÇISINDAN BÜYÜK ÖNEM ARZ ETMEKTEDİR”

ADOSA Meclis Başkanı İsrafil Uçurum, “Kalkınma hedefleri ve artan nüfusun beraberinde getirdiği enerji talep artışı hem global düzeyde hem de ülkemiz ölçeğinde enerji konusunu önemli kılmaktadır. Artan enerji ihtiyacı sürdürebilir şekilde karşılamak ve enerji güvenliğini sağlamak adına doğru stratejiler değiştirmek durumundayız. Türkiye’nin sahip olduğu güneş potansiyeli dikkate alındığında güneş enerjisi kullanım ülkemizin enerji geleceği açısından büyük önem arz etmektedir. Ayrıyeten buna sahiptir. Olaya bu bazda baktığımızda ise Çukurova bölgesi güneş potansiyeli olarak en elverişli bölgelerimizden bir tanesidir. Bu potansiyel değerlendirilmesi hem bölge hem de ülke ekonomisi için büyük öneme sahiptir. Enerji maliyetlerindeki yükselişler günümüzde işletmelerini en büyük gider kalemlerinden biri olmuştur. GES kurarak her ay ödediğimiz elektrik faturası yerine kazanç edebiliyoruz. Aynı zamanda temiz elektrik metodu ile karbon salınımı azalta bilirsiniz. Son yıllarda güneş enerjisi ve enerji depolama teknolojilerinde yaşanan birçok ilerleme mevcuttur. Bu da sektörün ekonomik ve sürdürebilir hale gelmesini sağlamıştır” diyerek ifade etti.

ÖZDEMİR, “SEMİNERLERİMİZ GÜNEŞ ENERJİ DEPOLAMA OLARAK GEÇECEK”

GENSED Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Murat Özdemir konuşmasında güneş enerjisi hakkında şu ifadelere yer verdi; “Biz GENSED Güneş Enerjisi Sanayiciler Derneği olarak tüzüğümüzde de olduğu gibi güneş enerjisinden elektrik üretiminin yaygınlaşması, enerji depolamayı tüzüğüne 2018’de yazmış ve enerji depolamayı da çok fazla önemseyen 250 üyenin bir sivil toplum örgütüyüz. Enerji bakanlığının 2035 ulusal enerji planına göre 2030’dan 10bin MB dan 30 bin MB ta çıkacak. 2035 planları ise 53bin MB olacak. Bu rakamlara ulaşabilmesi için rüzgarla da birlikte enerji depolanma teknolojilerinin gelişmesi lazım. Çünkü güneş enerjisi veya rüzgar enerjisi kısıtlı enerji kaybı. Şebekenin üstünde bu oranı arttıkça şebekeyi daha fazla etkiliyor. Bizim bunu destekleyerek bir çok noktadan yastıklayarak yenilenebilir enerji kayanlarının artışını sağlıyor. İşte biz artık güneş enerjisiyle enerji depolamayı bir görüyoruz. Bu anlamda seminerlerimiz güneş enerji depolama olarak geçecek.”

KÖŞGER, “HER YIL ÜLKEMİZ %4 CİVARINDA MİNİMUM BÜYÜMESİ GEREKİYOR”

Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, “Enerji mevzusu mühim bir mevzudur. Türkiye’nin 60 milyar dolar cari açığı var. Bu 60 milyarda enerji ithalat ediyor. Bu enerji fakirliğinin yanında aynı zamanda her yıl iş gücümüze 1 milyon insan var. Her yıl ülkemiz %4 civarında minimum büyümesi gerekiyor. Enerjinin de her yıl %4 büyümesi gerekiyor. Bu sebeple bu yeni enerji kaynaklarını bulmak çok önemli. Zaten siz bulmasanız da dünya öyle bir noktaya geldi ki sizi mecbur bırakıyorlar. Artık fosil yakıtlarda elde edilen enerjiden ekstra vergiler almaya başladı Avrupa birliği. Dünya’yı bunlar kirletti. Dünya’nın en büyük kirleticisi Amerika, ikinci sırada Çin var. Kirlettikleri dünyanın bedelini de bizim gibi gelişmekte olan ülkelere ödetiyorlar” dedi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.