Adana’nın 141 yıllık tarihi: Büyük Saat

Adana’nın 141 yıllık tarihi: Büyük Saat
Yayınlama: 18.11.2023
A+
A-

TOROS (Özel Haber) Meryem Ünal/Sevil Çakmak- Adana’nın en önemli sembollerinden birisi olan Büyük Saat üzerinden yıllar geçmesine rağmen hala ilgi görmekte. Büyük Saat’in inşaatına Adana Valisi ünlü şair Ziya Paşa tarafından 1881 başlanmış ancak kendisinin ömrü yetmeyince kulenin hizmete açılması 1882 yılında Vali Abidin Paşa döneminde gerçekleşmiştir.  Adana’nın simge yapılarından biri olan Büyük Saat 32 metre yüksekliğinde ,112 basamakladır.

1880’li yıllarda yurdun dört bir yanına saat kuleleri yapma furyasında inşa edilen kulelerden en yükseği Büyük Saat Kulesi’dir. Kuleye ilk başlarda saathane denilirken, Adana’nın en işlek meydanına yapılan bir kumbara biçiminde olan saate Küçük Saat’in ardından bu kuleye de Büyük Saat denilmeye başlanmıştır.

Büyük Saat’in her saat başı çalan ve şehrin her yerinden duyulan güçlü çan sesi Adana halkının hayatını oldukça kolaylaştırmıştır. Halk, işe gidiş geliş zamanlarını ve namaz vakitlerini saat kulesinden duyulan sese göre çok rahat bir şekilde ayarlamaya başlamıştır.

İnşaat esnasında yerleştirilen ilk saatin yerine Almanya’dan 1925’te getirilen yeni saat mekanizması takılmıştır. İlerleyen zamanlarda kuleye anten ve alarm düdüğü eklenmiştir. Günümüzde ise unutulmaya yüz tutmuş mesleklere uzun yıllar ev sahipliği yapmaktadır.

 

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.