Adana’da zemin etüdüne talep arttı

Adana’da zemin etüdüne talep arttı
Yayınlama: 10.10.2023
A+
A-

(İHA) – Depremin vurduğu iller arasında olan Adana’da zemin etüdüne talep arttı. Hasarsız, az veya orta hasarlı binalarda oturan vatandaşlarda zemin etüdü yaptırmaya başladı.
Kahramanmaraş merkezli depremlerde etkilenen illerde ağır hasarlı binaların yıkım çalışması devam ediyor. Orta hasarlı binalarda belirsizlik sürerken vatandaşlar az hasarlı veya hasarsız olan binalarının sağlam olup olmadığını merak etmeye başladı.
Başta Adana olmak üzere deprem bölgesinde oturan vatandaşlar zemin etüdü yaptırmak için arayışlara girdi.
Binasının bulunduğu zeminin riskli olduğunu düşünen veya depreme karşı dayanıklı olup olmadığını öğrenmek isteyen vatandaşlar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca belirlenen kurum ve kuruluşlara başvurarak bu testi yaptırabiliyor.

“Bütün illerde talep arttı”
Doğu Akdeniz İnşaat Müteahhit Birlikleri Federasyonu (DAİMFED) Genel Başkanı Mustafa Karslıoğlu, konuyla ilgili İhlas Haber Ajansı’na açıklamalarda bulundu. Karslıoğlu, “Zemin etüdünün önemi Kahramanmaraş depreminden sonra gün yüzüne çıkmıştır. Buradaki gaye temel parametreleri ölçmek, bir binanın depremde nasıl dayanacağını görmek için yapılır. Bu konuyla alakalı Adana başta olmak üzere depremin etkilediği bütün illerde bu talep arttı. Hem orta hem de az hasarlı binalarda zemin etüdü yaptırılıyor” ifadelerini kullandı.

“Zemin etüdü bilgili kişilerce yapılmalı”
2001 yılından önce yapılan binalarda zemin etüdünün olmadığını vurgulayan Karslıoğlu, “2001 yılından sonra yapı denetim firmalarının da artmasıyla zemin etüdü zorunlu hale geldi. Her ne kadar binayı teknik bilgiyle donatırsanız donatın eğer zemini çürükse o binayı yerle bir halde görebilirsiniz. Zemin etüdünün önemini bu deprem gösterdi. Artık zemin etüdü bilgili kişilerce yapılmalı” dedi.

“Talep arttı”
Adana’da zemin etüdü yapan firmanın sahibi Jeoloji Mühendisi Ahmet Yeral ise depremden sonra işlerinin arttığını belirtti. Yeral, “Özellikle Adana ve bölge illerde çok fazla talep almaktayız. Hasarsız, az veya orta hasarlı binalarda oturan vatandaşlarımız binalarının hangi zemin üzerinde yapıldığını merak etmektedirler” diye konuştu.

“Raporlar 10 gün içerisinde çıkıyor”
Örnekler alındıktan sonra 10 gün içerisinde sonuçların çıktığını vurgulayan Yeral, “Numuneler sahadan geldikten sonra laboratuvarımızda deneyler yapılıyor. Deney çeşitlerine göre sürelerde farklılıklar oluyor ancak maksimum 10 gün içerisinde raporları teslim ediyoruz. Bir binanın temeli için zemin etüdü raporu çok önemlidir” şeklinde konuştu.

“Zemin etüdü, bölgeye özgü zemin şartlarını anlamamızı sağlar”
Zemin etüdü hakkında bilgiler veren Yeral, daha sonra şunları söyledi:
“Zemin etüdü projenin bulunduğu coğrafi bölgeye özgü zemin şartlarını anlamamızı sağlar. Bu zeminin türünü, yoğunluğunu, mukavemetini ve diğer özelliklerini belirlemeyi içerir. Her bölgenin kendine özgü zemin yapısı vardı. İkinci olarak zemin etüdü sırasında derinlik belirlenir. Bu temel kazıların ne kadar derin olması gerektiğini belirler. Üçüncü olarak zemin etüdü sırasında zeminin özellikleri incelenir. Zeminin sıkışabilirlik, geçirgenlik, taşıma kapasitesi gibi mühendislik açısından önemli özellikleri analiz edilir. Son olarak da jeoteknik analizler yapılır.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.