Adana’da son zamanlarda yaşanan böcek artışına uzmanlardan yanıt geldi!

Adana’da son zamanlarda yaşanan böcek artışına uzmanlardan yanıt geldi!
Yayınlama: 10.07.2023
A+
A-

TOROS(Özel Haber) Melisa Karmış – Adana’da son bir kaç aydır özellikle türü daha önce görülmemiş böcek artışları yaşanmaya başlandı. Parklarda, bahçelerde hatta evlerin içinde bile sıklıkla rastlanan böcekler özellikle yerel halkı paniğe sürükledi. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Entomog Prof. Dr. Serdar Satan son zamanlarda yaşanan bu böcek artışlarının bir çok sebebi olmasıyla birlikte en önemli etkenin küresel ısınma olduğunu vurguladı.

Entomolog Serdar Satan. “Günümüz de herkesin hakim olduğu bir olgu var ki küresel ısınma. Küresel ısınmanın beraberinde getirdiği olaylar böceklerin yayılım alanını arttırmaktadır. Eskiden sadece sıcak bölgeler de görülen böcekler küresel ısınmaya bağlı olarak yaşanan sıcak hava artış sebebiye birlikte şehir merkezlerinde de görülmeye başlandı. Özellikle böceklerle iç içe yasamak vatandaşlarımızın alışması gereken bir konu. Çünkü ilerleyen zamanlarda bizler bu tarz durumlarla daha sık karşılaşmaya başlayacağız.  Tabi faydali böcek grupları olduğu gibi zararlı böcek grupları da olduğundan böceklerin pozitif yönleri de var, negafit yönleri de var vatandaşlarımız için. Hatta küresel ısınma beraberin bizlerin ilerleyen zamanlarda mevsiminin dışında böceklerle karşılaşmamız da kuvvetle muhtemel bir durumdur.  Çünkü böcekler bizim vücudumuz gibi sabit sıcaklığa sahip canlılar olmayıp sıcaklığını dışarıdan alan canlılardır. Havanın ısınmasıyla birlikte bu canlıların biyolojileri de artacak olup yayıldığı ve yaşadığı alanlarda artacaktır.” şeklinde konuştu.

Evlerini ilaçlatan vatandaşlar, doğru ilaç kullandığına dikkat etmeli!

Küresel ısınmanın da beraberinde getirdiği hava sıcaklıklarıyla birlikte böcek ve türevlerine artık sık sık rastlayacağımızı hatta birlikte yaşamamız gerektiğini vurgulayan Entomolog Prof. Dr. Serdar Satan evlerini ilaçlatan vatandaşları uyardı. Satan, ” Böceklerle karşılaşan vatandaşlar genel olarak evlerini ilaçlama yöntemine basvuruyorlar. Bu yanlış bir yöntem değil. Tercih ettikleri ilaç firması doğru ilaçları kullanıyorsa bu yöntem vatandaşlarımızın yaşam kalitesini arttırır. Fakat bazı vatandaşlar evlerini kendi buldukları ilaçlar ve yöntemler ile ilaçlarsa şayet kendilerine ve çocuklarına bir tehlike oluşturabilirler. Bu yüzden bu konuda dikkatli olup uzman yardımı almakta fayda vardır.” dedi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.