Adana Valiliği, 6 Şubat 2023 tarihli Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen ve noter kuraları sonucunda konut sahibi olmaya hak kazanan vatandaşları borçlandırma süresi konusunda uyardı.
Duyuruya göre 5 Mart, 27 Mart ve 21 Mayıs 2026 tarihlerinde yapılan noter kuralarında konut çıkan hak sahiplerinin işlemlerini en geç 27 Ağustos 2026 Perşembe günü tamamlaması gerekiyor.
İşlemler 81 ildeki AFAD müdürlüklerinde yapılabilecek
Borçlandırma işlemleri 7269 sayılı Kanun’un 40’ıncı maddesi kapsamında gerçekleştirilecek. Hak sahipleri işlemlerini yalnızca Adana’da değil, 81 ilde bulunan AFAD müdürlükleri üzerinden yapabilecek.
Borçlandırma süreci 29 Haziran’da başlamıştı. Vatandaşlara işlemlerini tamamlamaları için 60 günlük yasal süre tanındı.

İşlem yapmayanların hak sahipliği iptal edilecek
Valiliğin açıklamasında, konut teslimi için tebligat yapıldığı hâlde borçlandırma senedine imza atmayan kişilere konut teslim edilmeyeceği belirtildi.
Ayrıca 60 günlük yasal süre içerisinde borçlandırma işlemlerini tamamlamayan vatandaşların hak sahipliklerinin iptal edileceği bildirildi. Bu nedenle kurada konut çıkanların işlemlerini son güne bırakmaması önem taşıyor.

Konut kredileri 20 yıl vadeli ve faizsiz olacak
Hak sahiplerine uygulanacak borçlandırma koşulları, yapılacak konut veya iş yerinin niteliğine göre değişecek.
Yeni konut yapılacak veya “Evini Yapana Yardım” yöntemiyle desteklenecek hak sahiplerine kullandırılacak krediler 20 yıl vadeli ve faizsiz olacak.
Orta hasarlı konutların onarımı için sağlanacak krediler ise 10 yıl vadeli ve faizsiz uygulanacak. Yeni iş yeri yapılacak hak sahipleri, yıllık yüzde 4 faiz ve 10 yıl vade üzerinden borçlandırılacak.
Mülk sahibi anne veya babası vefat eden, reşit olmayan hak sahiplerinin işlemleri ise veli ya da vasileri tarafından gerçekleştirilebilecek.

Son tarih 27 Ağustos
Adana Valiliği tarafından açıklanan borçlandırma takvimi şöyle:
-
Başlangıç tarihi: 29 Haziran 2026
-
Son işlem tarihi: 27 Ağustos 2026
-
İşlem yapılabilecek yer: 81 ildeki AFAD müdürlükleri
-
Kapsam: 5 Mart, 27 Mart ve 21 Mayıs 2026 tarihli noter kuralarında konut çıkan hak sahipleri
Hak sahiplerinin, gerekli evraklar ve işlem saatleri konusunda başvuracakları AFAD müdürlüğünden önceden bilgi almaları öneriliyor.
Borçlandırma sürecinin ayrıntılarına Adana Valiliğinin resmî duyurusundan ulaşılabiliyor.




