ADANA’DA 1 MAYIS EMEK VE DAYANIŞMA GÜNÜ ETKİNLİKLER KUTLANDI

Yayınlama: 01.05.2024
Düzenleme: 02.05.2024 02:00
A+
A-

TOROS (Özel Haber) Meryem Ünal/ Çağlacan Kurt – Adana’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü için etkinlikler devam ediyor. Kasım Gülek köprüsünden Uğur Mumcu Meydanı’na DİSK ve KESK’e bağlı sendikalar bir araya geldi. Düzenlenen etkinliğe çok sayıda vatandaş ve sendikalar katıldı.

ERSOY KALİK, “CUMHURİYETİN İKİNCİ YÜZYILININ İLK 1 MAYIS’INI ÜLKEMİZ İÇİN ÖNEMLİ BİR DÖNEMEÇTE KUTLUYORUZ”

1 Nolu DİSK- Genel İş Başkanı Ersoy Kalik, “Bugün, 1 Mayıs İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik Mücadele ve Dayanışma günü! 2024 1 Mayıs’ında haklarımız için, adalet için, demokrasi için, barış için mücadele eden biz işçiler dünyanın dört bir yanında meydanlarda buluştuk. Yılın 365 günü ezilen, sömürülen, horlanan ve yok sayılan milyonlar olarak 1 Mayıs alanlarını doldurduk taleplerimizi, umutlarımızı ve tepkilerimizi dile getiriyoruz. Cumhuriyetin ikinci yüzyılının ilk 1 Mayıs’ını ülkemiz için önemli bir dönemeçte kutluyoruz. Bu ülkenin tüm değerlerini ve güzelliklerini üreten bizler, bu ülkenin emekçileri, emeklileri, gençleri, kadınları olarak hesap soruyoruz, değiştirme iradesini güçlü bir biçimde ortaya koyuyoruz. Siyasi iktidarın yoksullaştırıcı ekonomi politikalarına ve hukuksuzluklarına ‘dur’ diyoruz” diyerek ifade etti.

 

KARAKUŞ, “HERKESİN GÜVENCELİ, İNSANCA ÇALIŞTIĞI BİR İŞİNİN VE GELİRİNİN OLDUĞU BİR ÜLKE İSTİYORUZ”

MYK Üyesi Erdal Karakuş konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Her baktığı yerde doların yeşilini,  petrolün siyahını gören kapitalist barbarlık çarklarını milyonlarca işçiyi, emekçiyi her gün daha fazla sömürerek döndürmeye devam ediyor. Savaş ve çatışmalarla, nükleer santrallerle,  siyanürlü maden aramalarıyla atmosfere, toprağa saldığı zehirli gazlarla, atıklarla doğamızı mahvediyor.   İster mavi yakalı olalım ister beyaz yakalı. İster asgari ücretli olalım ister emekli. İster küçük esnaf olalım ister çiftçi.. İster atık kâğıt işçisi olalım ister en temel hakkı olan barınma hakkı yok sayılan, “yurtsuz” bırakılan üniversite öğrencisi.. Dostlar, ekmeğimizin her geçen gün küçüldüğü, haklarımızın, özgürlüklerimizin ortadan kaldırıldığı, her seferinde bizim değil,  sermayenin, patronların yüzünü güldüren bu bozuk düzen, bizim düzenimiz değil. Bu düzene artık yeter diyoruz.”

Erdal Karakuş konuşmasında isteklerinden bahsettiler;

  • Emeğin sömürülmediği, %1’in değil, %99’un mutlu yaşadığı,
  • Herkesin güvenceli, insanca çalıştığı bir işinin ve gelirinin olduğu,
  • Ekonomik krizlerin, salgınların faturasının emekçilere yıkılmadığı,
  • Sendikal hak ve özgürlüklerin önünün açıldığı, grevlerin yasaklanmadığı
  • Çocuklarımızın okula aç gitmediği, laik ve bilimsel eğitimden mahrum bırakılmadığı bir ülke istiyoruz.
  • Kimsenin kimliğinden, inancından, cinsiyetinden dolayı haksızlığa uğramadığı,
  • Düşünmenin, düşünceyi ifade etmenin cezalandırılmadığı,
  • Kadınlara yönelik cinayet, şiddet, taciz ve tecavüzün son bulduğu, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ortadan kaldırıldığı,
  • İstanbul Sözleşmesinin feshinin iptal edildiği, 190 sayılı ILO sözleşmesinin imzalandığı,
  • Eşit yurttaşlığın, barış ve kardeşliğin hâkim olduğu bir ülke istiyoruz.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.