AB Şanlıurfa’nın “Suruç Narı”nı tanıdı

AB Şanlıurfa’nın “Suruç Narı”nı tanıdı
Yayınlama: 09.07.2023
A+
A-

TOROS(Haber Merkezi) – Suruç Narı, Avrupa Birliği’nin (AB) Menşe Adı (PDO) tescilini kazandı.

Bu iri ve orta boylardaki meyve, ince ve elastik kabuğu, sarımsı kabuk rengi ve tatlı-ekşi aromasıyla Türkiye’de yetişen diğer narlardan ayrılıyor. Tadından dolayı ise genellikle sofralık nar olarak tüketiliyor.

AB tanınırlığı Suruç Narı’nın isminin korunmasına, ürünü ve ürünün coğrafi köken ve geleneksel bilgi birikimiyle bağlantılı benzersiz özelliklerini tanıtmaya yardımcı olacak.

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı, Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut’a göre; “Türkiye’nin köklü bir mutfak geleneği ve tarihi var. Coğrafi işaretler bölgesel ürünlere değer katar ve onları sahtecilik ve sahtekarlıktan korur. PDO logosu sayesinde tüketiciler gerçek Suruç Narı aldıklarını bilirler. Bu tescil, bu mükemmel narın çalışkan üreticilerini Türkiye’de ve AB’de daha geniş bir tanınırlığa kavuşturacaktır.”

Suruç Narı’nın bölgeye Babil bahçelerinden getirildiğine inanılıyor. Bu narın gen kaynağı Şanlıurfa’nın Suruç ilçesi olduğundan bölgede yüzyıllardır üretimi sürdürülüyor. Pomolojik ve organoleptik özellikleri, yüksek sıcaklık, yüksek güneşli gün sayısı, nispeten düşük bağıl nem gibi yerel iklim ve toprağın su içeriği ile şekilleniyor.
İşlenme yöntemi ile de ünlü bu zeytinden salamura elde etmek için kullanılan tekniğin adı ise “Gemlik usulü işlem.” Osmozun daha hızlı gerçekleştiği bu yöntemle zeytin, havuzlarda ağır taşlar altında baskı uygulanarak su ve deniz tuzu ile ve hiçbir katkı maddesi kullanılmadan fermente ediliyor. Böylece yumuşamanın önüne geçiliyor ve zeytinin dokusu sertleşiyor. “Gemlik usulü işleme”ye ek olarak zeytin, önce tuzlanıp “sele” adındaki suyunun tamamına yakını dışarı atıldıktan sonra paketlenen “Sele” usulü ile de işleniyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.