DÜNYA’DA HALA KULLANILABİLEN EN ESKİ KÖPRÜ
TOROS (Özel Haber) Çağlacan Kurt/ Sevil Çakmak- Adana’ da bulunan tarihi Taş köprü aslen 21 gözlü olarak yapılmış, Seyhan Nehri'nin ıslahı sırasında 7 gözünün toprak...
TOROS (Özel Haber) Çağlacan Kurt/ Sevil Çakmak- Adana’ da bulunan tarihi Taş köprü aslen 21 gözlü olarak yapılmış, Seyhan Nehri’nin ıslahı sırasında 7 gözünün toprak altında kalmasıyla 14 gözlü olarak hizmet veriyor. Köprünün her iki girişinde “Kale Kapısı” denilen 2 taç kapısı bulunuyor. Hala kullanımda olan dünyanın en eski köprüsü olan Yaş Köprü tüf taşı, mermer ve spolien malzeme kullanılarak inşa edildi.
Adana’da 2007 yılından bu yana trafiğe kapalı tutulan tarihi köprüden yaya geçişine müsaade ediliyor. Seyhan Nehri üzerinde Sabancı Cami manzaralı asırlık köprü, yerli ve yabancı turistler ile Adanalıların en gözde gezme güzergahlarından biri olarak öne çıkıyor.
Bir Roma dönemi eseri olarak Roma İmparatoru Hadrian tarafından M.S. 384 yılında Mimar Auxentus’a yaptırılan köprüde; tüf taşı, mermer ve spolien malzeme kullanıldığı arşivde yer alıyor. 310 metre uzunluk, 11.40 metre genişlikte bulunan köprünün, ilk önceleri 21 kanal gözü bulunurken bunlardan 7’sinin şu anda yeraltında olduğu ifade ediliyor.
“Manzarası muntazam gündüz ayrı güzel gece ayrı güzel”
Muş’tan Adana’ya gelen Derya Özdemir, “ Adana’nın tarihi yerlerini görmeyi çok istiyordum nasip oldu. Cami manzaralı bu tarihi taş köprü hep ilgimi çekmiştir. Adana’ya geldiğimde muhakkak gideceğim demiştim öyle de oldu geldim. Manzarası muntazam gündüz ayrı güzel gece ayrı güzel. Bu güzel tarihi yapıyı lütfen koruyalım bu yapı daima bizimle kalsın lütfen insanlarımız köprünün üzerlerine yazı yazmasınlar” diyerek cümlelerini sonlandırdı.