TOROS (Özel Haber) Meryem Ünal/ Sevil Çakmak- Türk Güreş Vakfı Adana Başkanı olan Mustafa Dönmez, Türkiye’de güreşin geldiği son durumdan bahsetti. Başkan Dönmez, güreşin dünya geneline...

Yayınlama: 26.08.2023
Düzenleme: 26.08.2023 17:19
A+
A-

TOROS (Özel Haber) Meryem Ünal/ Sevil Çakmak- Türk Güreş Vakfı Adana Başkanı olan Mustafa Dönmez, Türkiye’de güreşin geldiği son durumdan bahsetti.

Başkan Dönmez, güreşin dünya geneline bakıldığında eski durumunda olmadığını belirtti. Dönmez, “1948 yılında Londra’da yaptığımız müsabaka ’da 6 tane Roma olimpiyatlarda 7 altın madalya kazanarak, Genç Türkiye Cumhuriyeti Dünya ya tanıtılmasına büyük katkı sağlayan bir branştır güreş. Ama son yıllarda bu yüksek başarıyı yakalayamıyoruz. Kafkasya taraflarında güreşe bir ilgi var. Güreşe olan ilginin azalmasının birçok nedeni vardır. İnsanların öncelikleri değişiyor, insanlar eğitim alıp meslek sahibi olmak istiyor dolasıyla sporu ikinci üçüncü duruma atmak zorunda kalıyorlar. Zaten eğitimde başarılı olamayan sporda da başarılı olamaz” dedi.

“Eskiye oranla gençlerin güreşe olan ilgide azalmaktadır”

Mustafa Dönmez gençlerin eskiye oranla ilgisinin azaldığına değindi; “Eskiye oranla gençlerin güreşe olan ilgide azalmaktadır. Kolay gelebilecek, eğlence tarzı sporlara yönelebiliyorlar. Kırsal kesim ve muhafazakar kesimde genelde güreşi seven, ilgisi olan, yapmak isteyenler hala devam ediyor.  Çok sporcudan seçilen sporcunun uluslararası başarısı daha yüksek olabiliyor. Çünkü bizim yaptığımız sporda rakip önemli, mesela Adana’da spor yaparken başka bir şehirlere antrenman yapmaya giderdik. Çünkü ne kadar değişik insanlarla antrenman yaparsan o kadar kendini geliştirebilirler bu sayede uluslararası başarıyı daha iyi kazanabilirler.  Bizlerde o yüzden okullarımızda ve gençlerimiz arasında yaygınlaşmasını istiyoruz.”

“Günümüzde geleneklerimiz azalmaya başladı”

Mustafa Dönmez geçmişte yapılan güreşlere değinerek şu şekilde devam: “Eskiden usta çırak ilişkisi vardı, güreşler önceleri Karakucak güreşleri ile başlardı, her düğünde güreş yapılırdı bu sayede başarılı olan gençler güreşe odaklanmaya başlardı. Günümüzde bu gelenekler azalmaya başladı.”

“Türk Güreş Vakıfı olarak başarılı sporcuları ödüllendirmeye çalışıyoruz”

Türk Güreş Vakfı’nda sporculara verdikleri desteklerden bahseden Başkan Dönmez “ Müsabakalardan sonra ilk üçe giren sporcularımıza eşofman, forma gibi hediyeler veriyoruz. Bu yılda ilk kez burs olayına başlayacağız. Üç tane Türkiye Şampiyonumuz var onlara 1 yıllık burs planlıyoruz. Daha sonra hakemlerin, antrenörlerinin eğitim seminerlerini yapıyoruz” dedi.

“538. Kızıldağ Karakucak Güreşleri 3 gün sürecek “

Mustafa Dönemez, “Spor toto teşkilatı, Gençlik Spor Bakanlığı, Kültür Bakanlığı’nın destekleri var. Karaisalı Belediyesi’nin yanı sıra Sarıçam ve Yüreğir Belediyesi’nin ana sponsor olduğu ve diğer Cumhur İttifak’ı belediyelerinin birlikte destek olduğu bir faaliyetimiz olacak. 3 gün süren etkinlikler var. En son Pazar günü’ de Karakucak güreşleri ile final olacak” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.