Dr.Kanan “Halk arasında şeker hastalığı olarak da bilinen diyabetin  görülme sıklığı her geçen gün artıyor”

6.Bölge Başkanı Lion Nurdan Çalışkan Seminer'in açılış konuşmasında Uluslararası Ana Hizmet konularımızdan; Diyabet, dünyada olduğu gibi ülkemizde de görülme sıklığı giderek artan, ciddi organ kayıplarına...

Dr.Kanan “Halk arasında şeker hastalığı olarak da bilinen diyabetin  görülme sıklığı her geçen gün artıyor”
Yayınlama: 19.11.2022
A+
A-

6.Bölge Başkanı Lion Nurdan Çalışkan Seminer’in açılış konuşmasında Uluslararası Ana Hizmet konularımızdan; Diyabet, dünyada olduğu gibi ülkemizde de görülme sıklığı giderek artan, ciddi organ kayıplarına yol açan ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilen önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirterek “Hastalıktan korunmanın en önemli şartı hastalık hakkında yeterince bilgi sahibi olunması gerektiğidir. Diyabet ve Obezite ile ilgili toplumu bilgilendirmeyi ve erken tedbir almalarını sağlamayı amaçladık” diye konuştu.

DİYABET ÖMÜR BOYU SÜREN BİR HASTALIKTIR

Seyhan Belediyesine ait Yeşilyurt Bilgi Evi’ndeki seminerde bir sunum yapan Doktor Serkan Kanan “Diyabet, vücudunuzda pankreas adlı salgı bezinin yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi ya da ürettiği insulin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamaması durumun da gelişen ve ömür boyu süren bir hastalıktır. Sonuç olarak kişi, yediği besinlerden kana geçen şekeri yani glukozu kullanamaz ve kan şekeri yükselir (hiperglisemi) Yediğimiz besinlerin özellikle karbonhidrat içeren besinlerin çoğu vücutta enerji için kullanılmak üzere glukoza dönüştürülür. Midenin arka yüzeyinde yerleşik bir organ olan pankreas, kaslarımızın ve diğer dokuların kandan glukozu alıp enerji olarak kullanmalarını sağlayan “insülin” adı verilen bir hormon üretir. Besinlerle kana geçen glukoz, insülin hormonu aracılığı ile hücrelere girer. Hücreler glukozu yakıt olarak kullanır. Eğer glukoz miktarı vücudun yakıt ihtiyacından fazla ise Karaçiğer’ de (şeker deposu=glikojen), yağ dokusunda depolanır. Diyabeti olmayan bir birey kan şekeri düzeyi açlık halinde 120 mg/dl, tokluk halinde (yemeğe başladıktan iki saat sonra) 140 mg/dl’nin üstüne çıkmaz. Açlıkta veya toklukta ölçülen kan şekeri düzeyinin bu değerlerin üstünde olması diyabetin varlığını gösterir. Bir kişinin diyabetli olup olmadığı Açlık Kan Şekeri (AKŞ) ölçümü veya Oral Glikoz Tolerans Testi (OGTT) yapılarak saptanır. AKŞ ölçümü 100-125 mg/dl olması gizli şeker (pre-diyabet) sinyalidir. AKŞ ölçüm sonucunun 126 mg/dl veya daha fazla olması diyabetin varlığını gösterir. OGTT’de glikozdan zengin sıvı aldıktan 2 saat sonraki kan şekeri değeri önemlidir. İkinci saat kan şekeri ölçümü 140-199 mg/dl ise gizli şeker, 200 mg/dl veya daha yüksek ise diyabet tanısı konulur” dedi.

Diyabet (Şeker Hastalığı) nedir?

Halk arasında genel olarak şeker hastalığı olarak tabir edilen Diabetes Mellitus, genel olarak kanda glukoz (şeker) seviyesinin normalin üzerine çıkması, buna bağlı olarak normalde şeker içermemesi gereken idrarda şekere rastlanmasıdır. Farklı türevleri bulunan diyabet hastalığı, ülkemizde ve dünyada en sık rastlanan hastalıklar arasında yer alır. Uluslararası Diyabet Federasyonu’nun sağlamış olduğu istatistiki verilere göre her 11 yetişkinden biri diyabet hastalığına sahip olmakla birlikte her 6 saniyede 1 birey diyabet kaynaklı sorunlar nedeniyle hayatını kaybetmektedir.

Diyabet (Şeker Hastalığı) belirtileri nelerdir?

Diyabet hastalığı, bireylerde kendini üç temel belirti ile gösterir. Bunlar normalden fazla yemek yeme ve doymama hissi, sık idrara çıkma, ağızda kuruluk ve tatlılık hissi ve buna bağlı olarak aşırı su içme isteği olarak sıralanabilir. Bunun haricinde kişilerde görülebilecek diğer diyabet belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Halsizlik ve yorgunluk hissi
  • Hızlı ve istemsiz kilo kaybı
  • Bulanık görme
  • Ayaklarda uyuşma ve karıncalanma şeklinde rahatsızlık hissi
  • Yaraların normalden daha geç iyileşmesi
  • Ciltte kuruluk ve kaşıntı
  • Ağızda aseton benzeri koku oluşumu

Seyhan Belediyesi Yeşilyurt Bilgi evinde yapılan DİYABET seminerine Seyhan Belediye Başkan Yrd. Rukiye Çinkılıç, 2.Kesim Başkanı Lion Erhan Bugay, 5.Bölge Başkanı Lion Erkan Özçete, 6.Bölge Başkanı Lion Nurdan Çalışkan, Diyabet Koordinatörü Lion Siber Yörük, İhtisas Kulüp Kurma Komite Başkanı Lion Canan Özdemir,Gad Komite Başkanı Lion Fulya Batmanoğlu, Vakıflarla İlişkiler Komite Bşk. Lion Şaziye Akbulak, Adana Lions Başkanı Lion Haluk Ökten,Seyhan Lions Kulübü Başkanı Lion Mehmet Ceylan,Büyüksaat Lions Kulübü Başkanı Evren Koca, Ziyapaşa Lions Kulübü Başkanı Burcu Kuruç, Yeni Baraj Lions Kulübü Başkanı Canan Özdemir, Gazipaşa Elit Lions Kulübü Başkanı Müge Kantaroğlu, Kader Adana Şube Başkanı Zuhal Özbelli, Yeşilyurt Bilgi Evi Müdürü İlknur  Öğülener ve Yeşilyurt mahalle sakinleri katıldı.HABER:SERDAR AKIN-EDA ARSLAN

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.