ABD SİNEMASINDA BİR TÜRK…CHARLES BRONSON

Yayınlama: 03.08.2024
Düzenleme: 31.07.2024 14:18
A+
A-

Amerikan sinemasının Türk asıllı dünyaca ünlü aktörü Charles Bronson ‘un‘’-Türk olduğum için Tanrıma kut kıvançlarım olsun ‘’ sözü meşhurdur…Asıl adı Charles Dennis Buchinsky’ dir.

Litvanya kökenli Tatar Türklerindendir. Amerikan sinemasında ‘’Çirkin kral’’ lakabıyla anılır. Bu lakap ona Çirkin Kral isimli bir kızıl derili reisini oynadığı film sonrası söylenmeye başlanmıştı.

15 çocuğun 11. si olarak Pensilvanya da doğdu. Hem anne hem de babası Litvanya kökenliydi .Lipka TATARI kökenli bir aileydiler. Evlerinde sadece Litvanya dili ve Rusça konuşulduğu için Bronson İngilizceyi ancak gençlik yıllarında öğrenebildi. Fakir bir ailenin çocuğu olan Bronson babasını genç yaşta kaybedince çok değişik işlerde çalışmak zorunda kaldı.

II.Dünya Savaşında Amerikan ordusunda görev yaptı. Bronson’un Japonya da Hiroşimaya atılan nükleer bombadan önce yapılan büyük hava bombardımanında B-29 makine tüfekçiliği yaptığı bilinir. Savaşın ardından yine geçici işlerde çalışmaya başlayan oyuncu bir tiyatro grubuna dahil olduktan sonra hayatı değişti.1951 den itibaren filmlerde figüran olarak boy gösterdi. İlk başrolünü 1958 deki Machine – Gun Kelly filminde aldı.

Daha çok Western filmlerinde oynayan Bronson’ un en önemli yapımları 1967 yapımı The Dirty Dozen ve 1968 yapımı Sergio Leone filmi, ‘’Bir zamanlar batıda ‘’oldu. Avrupa yapımlarında da oynadı.1968 de kendi gibi oyuncu olan Jill İreland ile evlendi ondan bir kızı oldu. Daha sonra 2 çocuk daha evlat edindiler.1990 da eşinin meme kanserinden ölümüyle Bronson derinden etkilendi.

1 Eylül 2003 de tedavi gördüğü Cedars Sinai Tıp merkezinde 81 yaşında Zatürre den öldü…

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.