MOR HARİTAM UYGULAMASI İSTANBUL’DAN SONRA ADANA’DA

UN Women Türkiye tarafından geliştirilen Mor Haritam uygulaması İstanbul’dan sonra Adana’da.

MOR HARİTAM UYGULAMASI İSTANBUL’DAN SONRA ADANA’DA
Yayınlama: 05.06.2024
Düzenleme: 05.06.2024 17:53
A+
A-

UN Women Türkiye (Birleşmiş Milletler Kadın Birimi Türkiye Ofisi), toplumsal cinsiyete duyarlı interaktif bir araç olan Mor Haritam uygulamasını Ankara, Eskişehir ve İstanbul’dan sonra Adana’da da hayata geçirildi.

UN Women Türkiye, Adana Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) iş birliğiyle geliştirilen Mor Haritam, İsveç’in İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) aracılığıyla verdiği finansal destek ile hayata geçirildi. Harita, Adana ilçe belediyelerinin ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla, Adana Divan Otel’de düzenlenen bir etkinlikle tanıtıldı.

Adana Büyükşehir Belediyesi’nin kadın merkezleri, sosyal yardımlar, gündüz bakımevleri gibi hizmetlerini gösteren Mor Haritam, aynı zamanda belediyeye doğrudan geri bildirim verilmesine imkan tanıyarak Adana’nın kadınlar için daha eşit ve daha güvenli hale getirilmesini amaçlıyor.

Mor Haritam, kadınların güvenlik, gündüz bakımevleri, sosyal yardımlar gibi çeşitli ihtiyaçlarını gösterirken, aynı zamanda Adana’nın geliştirmeye ihtiyaç duyulan noktalarını belirlemeye yardımcı oluyor. Kadınlar, erkekler, yaşlılar ve toplumun her kesiminin farklı ihtiyaçları ve önceliklerine uygun olarak tasarlanmış politikalar üretmek ve Adana Büyükşehir Belediyesi’nin hizmetlerini bu yönde geliştirebilmesi için tasarlandı. UN Women Türkiye tarafından geliştirilen Mor Haritam uygulamasının tanıtım Lansmanı Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirildi. Lansman da açılış konuşmalarını Adana Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Av. Türkan Eşli, UN Women Türkiye Ülke Direktör Yardımcısı Zehra Ünaldı Adana Mor Haritam tanıtımını ise Türkiye Ekonomik ve sosyal Etüdler Vakfı Araştırma Direktörü Dr. Itır Akdoğan yaptı.

Tanıtım toplantısında açılış konuşması yapan Adana Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Av. Türkan Eşli şöyle konuştu:

“Kadınlara daha rahat ulaşmamızı sağlayacak bir mekanizma. Hizmetlerimizi yürütürken büyük faydalar elde edeceğimizi ve ulaşamadığımız insanlara ulaşabileceğimizi daha adil ve daha eşitlikçi ve herkese ihtiyacına göre destek vermemizi sağlayacak bir mekanizma olacak bir uygulama. Bu projede sizinle ilgisi olan herkese tekrar çok teşekkür ediyorum. Sağ olun, var olun, iyi ki geldiniz, iyi ki varsınız, iyi ki yanımızdasınız, yanımızda olmaya devam edin.”

ÜNALDI: ” MOR HARİTAMI SİZLERLE PAYLAŞMAKTAN MUTLULUK DUYUYORUZ”

Biz kadınların liderliği alanında çalışıyoruz ifadesinde bulunan UN Women Türkiye Ülke Direktör Yardımcısı Zehra Ünaldı konuşmalarını şu şekilde sürdürdü:

“ Kadına karşı her türlü ayrımcılığın önlenmesi ve şiddetle mücadele alanında çalışıyoruz. Kadın barış güvenlik alanında çalışıyoruz. Tüm bu alanların aslında yerelde belediyelerle birlikte nasıl daha iyi sunulur ve kadınların kız çocukları güçlenmesine katkı sağlar. Bunun için bir araç olarak bugün burada sizlerle mor haritamı paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz. Mor Harita’nın aslında oturduğu başka bir yer daha var. Biz birleşmiş Milletler Kadın Birimi olarak yerel yönetimlerde, özellikle güvenli kentler kapsamında çalışmalar yürütüyoruz. Güvenli kentler derken de özellikle çoğunluğu erkek olan yöneticilerin ihtiyaçlarına denk düşmediği için ya da yaşamadıkları için görmedikleri, özellikle riskler ve güvensizlik ortamı sağlayan yerlerin, tespit edilmesi, bunların ortadan kaldırılması, yine kadın liderliğinde kent tasarımlarından kentte birtakım hizmet sunumunun planlanmasına kadar kadınların katılımcı olarak yer aldığı kentler, güvenli kentlerdir. İşte bunun da aslında orta yerinde yine Mor Haritam bizim için hem veri toplamak hem de bu toplanan verileri ihtiyaçlara yönelik sunabilmek için bir araçtır.”

 

AKDOĞAN: “DİJİTAL POLİTİKA ARAÇLARI GELİŞTİRİYORUZ MOR HARİTAM BUNLARDAN BİR TANESİ”

Türkiye Ekonomik ve sosyal Etüdler Vakfı Araştırma Direktörü Dr. Itır Akdoğan konuşmasında Mor Haritamın nasıl kullanabileceğine dair bilgileri şu şekilde aktardı:

“Ne kadar çok kentte yaşayan herkesin derdini, sorunlarını yansıtan şekilde veri toplanırsa, yani ne kadar tavsiyeleri toplanırsa o kadar çok çeşitli insanın derdine derman olacak hizmetler, yardımlar, kararlar alabiliyor belediye. Bu işi yaparken farklı birimler şu anda Türkiye’de hem merkeze hem yerel yönetimlerdeki önemli konulardan bir tanesi. Aynı çatı altındaki farklı birimlerin bile verilerinin herkesin farkında olmadığı şekilde toplanması, birbirini görmüyor olması, birbiriyle konuşmaması, dolayısıyla aslında zaman emek ve mali kayıpların olması dolayısıyla şeffaflık ve iş birliği içinde birlikte çalışabiliriz. Özellikle bu planlama döneminde göstergeler çok önemli” dedi.

Kaynak: Özel Haber - Çağlacan Kurt

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.