PROF.DR. GAZİ YAŞARGİL

Yayınlama: 31.05.2024
Düzenleme: 30.05.2024 14:04
A+
A-

Kaymakam olan babasının görev yaptığı Diyarbakır Lice de doğan bilim adamı…

Amerikan cerrahlar birliği tarafından yüzyılın beyin cerrahı olarak adlandırılan doktor…

Yıllar evvel yazar  Leon Trammel ‘in yeğeninde beyin tümörü bulunur .Konselte eden doktorlar artık ‘’inoperable’’olduğunu söylerler…Hani tabiri caizse, istediğini yesin içsin yakındır ölümü…15 yaşındadır çocuk. En son araştırırken Arkansas’da görev yapan bir Türk cerrahın başarılı olduğunu öğrenirler. Bahsedilen kişi Gazi Yaşargildir.

Yazar Leon Trammel olayı şöyle anlatır ‘’-15 yaşında bir çocuğun ölüme gitmesine razı olamazdım. Son bir umut Arkansas’da bir hekimin kendi geliştirdiği aletlerle ameliyat ettiğini öğrendim .Hemen uçağın hazırlanması talimatını verdim. Kliniğe gittik. Açıkçası aldığım bilgiler doktorun 80 lerin de olacağı yönündeydi…Lakin karşımdaki hekim çok daha genç sakin konuşan ,iyi giyimli bir Avrupalıydı.

Bütün hasta kayıtlarını inceledi. Arkasından 2 gün boyunca tetkikler yapıldı. Sonra ameliyat aşaması. Yaşından dolayı tüm ameliyatları bir robot marifetiyle yapıyordu..Ve çocuğumuzu sağlığına kavuşturdu. Bu bir mucizeydi.  Teşekkür ettik .Bu yaşta bir insanın mesleğine bağlılığı,kibarığı ve mütevaziliği bütün ailemizi etkilemişti…

Ülkemizde bilinmesi anlatılması gereken öykülerden birisi Gazi Yaşargil. Başarılı Türkler deyince ilk akla gelenlerden .Kendi buluşları ve yöntemleriyle Tıp dünyasına yön verip Harvey Chusing ile Yüzyılın cerrahı seçildi.  Uluslararası tıbbi enstrümanlar literatürüne icatlar yazdırmış ilk ve tek Türk bilim insanı.

Gazi Yaşargil Amerika Nöroşirürji cemiyetinin yıllık Yaşargil dersleri ve Zürih Tıp Fakültesinin yıllık Yaşargil Konferansları düzenlediği Dünyaca ünlü bir hekim.  Epilepsi hastalarının şifa bulması için

‘’Selektif Amigdalahipokambektomi’’ isimli daha zor bir teknik geliştirdi .Anevrizma kaynaklı beyin kanamalarında kullanılan damar klipslerinin mucididir .Nöro cerrahi ile ilgili dünyanın çeşitli yerlerinden paylaşımlar bulabilirsiniz bu güne dair, fakat bu önemli insanın kendi ülkesinde bile herhangi bir paylaşım yok. Her şey için çok geç olduktan sonra artık ‘’çok önemli bir insandı keşke daha fazla faydalana bilseydik‘’ der bazı kimseler.

Branşının cerrahi aletlerine katkısı çok büyüktür .Adıyla anılan kendi ameliyat aletleri mevcuttur. Beyin ameliyatlarında kullanılan mikroskop türünü ilk uygulayan kişidir. Üstelik bir o kadar mütevazidir .Yanına toka yapmak için gittiğinizde ilerlemiş yaşına ve mevkisinin arşda olmasına aldırmadan  nazikçe ayağa kalkar.

Adına Üniversite kurulmalı, binlerce tıp öğrencisi çağrılmalı, akademisyenler ondan bilgiler almalıdır. Ondan öğrenilmesi gereken binlerce şey var.

Ve maalesef saçma sapan, beş para etmez medya ikonlarının (maymunlar)tanındığı ve onlara söz hakkı verildiği ülkemizde çok tanınmayan biridir…

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.