AKİB NİSAN AYINDA YÜZDE 12 ARTIŞLA 1,3 MİLYAR DOLAR İHRACATA İMZA ATTI

TOROS (Haber Merkezi) - Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı R. Onur Kılıçer, nisan ayında 1 milyar 308 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiklerini açıkladı. Başkan Kılıçer, nisan...

AKİB NİSAN AYINDA YÜZDE 12 ARTIŞLA 1,3 MİLYAR DOLAR İHRACATA İMZA ATTI
Yayınlama: 06.05.2024
A+
A-

TOROS (Haber Merkezi) – Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı R. Onur Kılıçer, nisan ayında 1 milyar 308 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiklerini açıkladı.

Başkan Kılıçer, nisan ayında uzun bayram tatiline rağmen, geçen yılın aynı dönemine göre ihracat tutarında yüzde 12 artış sağladıklarını belirterek, “Asya’dan Afrika’ya, Amerika’dan Avrupa’ya, Orta Doğu’dan Uzak Doğu’ya kadar dünya genelinde her pazarda yerimizi almaya gayret gösteriyoruz. Bu dönemde en fazla ihracat yaptığımız ülkeler Irak, ABD ve Hollanda oldu. Malta, Hollanda, Belçika, Fas ve ABD pazarlarında rekor düzeyde ihracat hacmi artışları yakaladık.” dedi.

“En yüksek değerlere kimya, demir-çelik, hububat ve bakliyatta ulaştık”

Mersin, Adana, Hatay, Kayseri ve Karaman illeri başta olmak üzere Türkiye genelinde 27 bine yakın üyesiyle büyük bir aile olan AKİB’in nisan ayındaki ihracatında en yüksek değerlere kimya, demir-çelik, hububat ve bakliyat sektörlerinde ulaştığını kaydeden AKİB Koordinatör Başkanı R. Onur Kılıçer, ihracat hacminde en güçlü artışları ise kimya ve hayvansal gıdada elde ettiklerini, bu sektörleri demir-çelik ve tekstilin takip ettiğini söyledi.

Başkan Kılıçer, “Yılın dördüncü ayında en çok ihracatı 487 milyon 848 bin dolar değer ile Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliğimiz gerçekleştirdi. Yüzde 37 artış sağlayan bu birliğimizi, 285 milyon 539 bin dolar değer ile Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliğimiz ikinci sıradan, 147 milyon 777 bin dolar değer ile Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliğimiz üçüncü sıradan takip etti. Yine nisan ayında Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları 110 milyon 72 bin dolar ihracat gerçekleştirdi. Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliğimiz 91 milyon 307 bin dolar, Akdeniz Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliğimiz 73 milyon 287 bin dolar, Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliğimiz 36 milyon 386 bin dolar, Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliğimiz 25 milyon 902 bin dolar ihracat değeri elde etti. Söz konusu dönemde kimyada yüzde 37, hayvansal gıdada yüzde 36, demir-çelikte yüzde 14, tekstilde yüzde 10 oranında artışlara imza attık.” dedi.

“Nisan ayında Malta pazarında ihracatımızı yüzde 1.449 oranında artırdık”

AKİB’in nisan ayı ihracatını ülkelere göre değerlendiren Başkan Kılıçer, en fazla dış satım yaptıkları ilk 20 ülkeden 10’unda artışlar sağlamanın memnuniyet verici olduğunu dile getirdi.

AKİB’in ana pazarlarının Avrupa Birliği, Orta Doğu, Bağımsız Devletler Topluluğu ve Afrika ülkeleri olduğunu kaydeden Başkan Kılıçer, “Nisan ayında en fazla ihracat yaptığımız pazarlar Irak, ABD ve Hollanda oldu. Irak’a 114 milyon 143 bin dolar, ABD’ye 120 milyon 46 bin dolar, Hollanda’ya 88 milyon 237 bin dolar ihracat gerçekleştirdik. Bu ülkeleri Romanya, İspanya, Rusya, İtalya, Almanya ve Mısır takip etti. İhracat hacminde en güçlü artışları yakaladığımız ülkeleri incelediğimizde Malta, Hollanda, Belçika, Fas ve ABD pazarları öne çıktı. Malta’ya yüzde 1.449 artışla 15 milyon dolar, Hollanda’ya yüzde 240 artışla 88 milyar 237 bin dolar, Belçika’ya yüzde 239 artışla 37 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Bu ülkelerin ardından yüzde 234 artış ve 42 milyon 628 bin dolar değer ile Fas, yüzde 147 artış ve 120 milyon dolar değer ile ABD geldi.” diye konuştu.

AKİB Koordinatör Başkanı R. Onur Kılıçer, 2024 yılı Ocak-Nisan döneminde bölge ihracatının yüzde 20 artış ile 5 milyar 699 milyon dolar düzeyine ulaştığını sözlerine ekledi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.