İsrail ile İran arasında yaşanan ve 12 gün süren savaşın ardından bölgedeki dengeleri değerlendiren Milli İstihbarat Teşkilatı Akademisi (MİA), yayımladığı raporda Türkiye için de önemli bir çağrıda bulundu. Raporda, özellikle stratejik tesislerde ve büyük şehirlerde kitlesel sığınakların inşa edilmesi gerektiği vurgulandı. Bu rapor doğrultusunda Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), 81 ilde modern sığınak projelerini hayata geçirmek üzere çalışmalara başladı. Sığınakların millet bahçeleri başta olmak üzere, vatandaşların kolay erişebileceği alanlarda yapılacağı belirtildi.
“120 gün içinde tamamlanacak”
Konuya ilişkin açıklama yapan Doğu Akdeniz İnşaat Müteahhit Birlikleri Federasyonu (DAİMFED) Genel Başkanı Mustafa Karslıoğlu, sürecin hızla başlayacağını ifade etti: “Üniversitelerden alınacak teknik destekle sığınak projeleri hazırlanacak. Hükümetimizin talimatıyla mevcut millet bahçeleri ve valiliklerin belirleyeceği alanlarda 120 gün içinde sığınaklar hazır hale gelecek. Sığınağı sadece savaş için değil; salgın, deprem, afet ve sel gibi durumlarda da güvenli alan olarak düşünmeliyiz.”
21 gün yaşam koşullarına uygun olacak
Her sığınağın, kişi başına 1 metrekare alan sunacak şekilde planlandığını aktaran Karslıoğlu, “TOKİ’nin tecrübesi ve müteahhit firmalarımızın güvenilirliği ile projeler hızla tamamlanacak. Vatandaşların en az 21 gün boyunca yaşayabileceği donanım ve altyapıya sahip olacak. 100 bin nüfuslu bir şehirle milyonluk büyükşehirlerde yapılacak sığınakların sayısı aynı olmayacak; planlama nüfus yoğunluğuna göre yapılacak” dedi.
Bu Bir İlandır