65 bin denklik mağduru çözüm bekliyor

65 bin denklik mağduru çözüm bekliyor
Yayınlama: 22.07.2022
A+
A-

 

(HABER MERKEZİ)-TOROS– Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, yaklaşık 65 bin denklik mağduru öğrencinin yıllardan bu yana sorunlarının çözümünü beklediğini vurguladı.

Doktor, mühendis, hukukçu, öğretmen gibi önemli meslekleri elinde bulunduran ancak diplomaları adeta bir kağıt parçası gibi görülen öğrencilerin mağduriyetinin giderilmesi için Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yanıtlaması istemiyle meclise soru önergesi sunan Dr. Şevkin, ayrıca Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle özellikle Rusya, Polonya ve Ukrayna gibi ülkelerde eğitim gören Türk öğrencilerin konsolosluklardan öğrenci belgesi alamadıkları gerekçesiyle askerlikte bakaya kalıp cezalı duruma düştüklerini vurguladı.Yükseköğretim Kurulu (YÖK) yönetmeliğine göre, dünyada ilk bin üniversite içerisindeki Harvard, Stanford, MIT gibi üniversite mezunlarının diplomalarının Türkiye’de doğrudan denk kabul edildiğini ancak Amerika Birleşik Devletleri’nde dünyanın en iyi üniversitelerinden mezun olduğu halde YÖK’ün denklik vermediği mağdurların da bulunduğunu kaydeden Dr. Şevkin, siyasi iktidarı eleştirel içerikli tez yazanların diplomasına denklik verilmediği gibi suçlu konuma sokularak, yargılanmaları için dava açılan öğrencilerin olduğuna yönelik iddiaların da kamuoyunda geniş yer bulduğuna dikkat çekti.

“GEREKÇE BİLDİRİLMEDEN RET VAR”

Diploma denkliği için binlerce dava açan öğrenciler arasında kazananlar olduğu gibi kaybedenlerin de olduğunun bilindiğini, davaların bazılarında, ‘Yurt dışında kalış süresi kısalığı’ gerekçesiyle denklik reddedilirken, çoğunda hiç gerekçe bildirilmeden YÖK’te 3-4 yıldır bekleyen diplomaların olduğunu kaydeden Dr. Şevkin, “Ayrıca ve özellikle denklik diplomasının verilmemesi veya gecikmesinin diğer bir sonucu da askerlik problemidir. Çünkü askerlik şubeleri, denklik alınana kadar mezuna üniversite terk olarak işlem uygulamaktadır. Birçok mezun da bu durumda uzun dönem askerlik yapmak zorunda kalmıştır. Umutla bekleyen mezunlar, askerlik yapamamaktan, işe başlayamamaktan, evlenememekten, kısacası hayata bir türlü başlayamamaktan şikayetçidir” diye konuştu.

SORULAR…

Öte yandan Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle özellikle Rusya, Polonya ve Ukrayna gibi ülkelerde eğitim gören Türk öğrencilerin konsolosluklardan öğrenci belgesi alamadıkları gerekçesiyle askerlikte bakaya kalıp cezalı duruma düştüklerinin ifade edildiğini aktaran Dr. Şevkin, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) Milli Eğitim Bakanı Sayın Mahmut Özer tarafından yazılı olarak yanıtlandırılması istemiyle şu soruları sordu:

“1 – Yüksek Öğretim Kurumu’nun (YÖK) denklik başvurusuna yanıt vermediği öğrenci var mıdır? Varsa kaç kişidir?2- YÖK’ün tanıdığı üniversitelerden mezun olan ancak diploma denkliği başvurusu reddedilen öğrenci var mıdır? Varsa kaç kişidir?3- Yurtdışındaki aynı üniversiteden ve aynı sınıftan mezun olmasına rağmen bazı öğrencilere denklik verildiği bazılarının başvurusunun da reddedildiği iddialarına açıklık getirir misiniz?4- YÖK’ün, yurt dışı eğitimle ilgili okulların dersleri ve verilen eğitimle Türk eğitim sistemi arasındaki eksik görülen derslerin tamamlanması ve hukuk alanı içinde staj imkanı tanıyarak, ders tamamlama sistemi ile denklik konusunu kökünden çözüme kavuşturmasına yönelik bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?

5 – YÖK’ün, tanınırlık verdiği bazı üniversitelerden mezun olup, ülkemizde denklik almak isteyen öğrencilerin diplomalarını “yurt dışında Türkçe eğitim aldıkları” ya da “yurtdışında yeteri kadar kalmadığı” gerekçesiyle reddettiği doğru mudur?

6 – YÖK’ün yurt dışındaki bir üniversiteyi ‘tanıması’ kesin diploma denkliği verileceği anlamına gelmiyor mu? Gelmiyorsa neden?

7 – Denklik başvurusu reddedilen ve dava açan öğrenci sayısı kaçtır? Davayı kazanan öğrenci var mıdır? Varsa kaç kişidir? Davayı kazandığı halde diplomasını alamayan öğrenci var mıdır? Varsa kaç kişidir?

8 – Diploma denklik başvurusu hiçbir gerekçe gösterilmeden reddedilen öğrenci var mıdır? Varsa kaç kişidir?9 – Denklik mağdurlarının sorunlarının çözülmeyerek bir şekilde eğitimli insanların önlerinin kesilmesi, Türkiye’ye dönüşlerinin engellenmesi tersine beyin göçünün önünde büyük bir engel değil midir?10 –  Yurt dışı üniversite diplomaları Türkiye’de geçersiz olan yaklaşık 65 bin öğrencinin mağduriyetinin giderilmesi için yeni bir düzenleme yapılacak mıdır?11 –  Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle özellikle Rusya, Polonya ve Ukrayna gibi ülkelerde eğitim gören Türk öğrencilerin konsolosluklardan öğrenci belgesi alamadıkları doğru mudur? Doğru ise kaç kişidir? Öğrenci belgesi alamadığı gerekçesiyle askerlikte bakaya kalıp cezalı duruma düşen öğrenci var mıdır? Varsa kaç kişidir? Bu öğrencilerin sorunlarının giderilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı nezdinde bir çözüm üretilecek midir?”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.