5 ARALIK TÜRK KADININ SEÇME VE SEÇİLME HAKKININ 89. YILINDA TKB VE KA.DER BİR ARAYA GELDİ

5 ARALIK TÜRK KADININ SEÇME VE SEÇİLME HAKKININ 89. YILINDA TKB VE KA.DER BİR ARAYA GELDİ
Yayınlama: 06.12.2023
Düzenleme: 06.12.2023 15:33
A+
A-

Toros (Özel Haber)- Melisa Karmış Türk Kadınlar Birliği (TKB) ve Kadın Adayları Destekleme Derneği(KA.DER) 5 Aralık “Türk Kadınının Seçme ve Seçilme Hakkının” 89. Yıl dönümünde bir araya geldiler. TKB Adana Şube Başkanı Sevgi Bozkır; “Türk Kadını’na seçme ve seçilme hakkının tanınması Türkiye Cumhuriyeti’nin en önemli devrimlerinden biridir.” dedi.

TKB ve KA.DER üyeleri  5 Aralık 1934 yılında Türk Kadını’na tanınan “Seçme ve Seçilme Hakkı’nın” 89. Yılını birlikte andılar. Atatürk Park’ın da bir araya gelen dernek üyeleri burada basın açıklamasında bulundu. TKB Adana Şube Başkanı Sevgi Bozkır konuşmalarında şu ifadelere yer verdi; “Bugün, 5 Aralık 1934 yılında Türk Kadını’na tanınan “Seçme ve Seçilme Hakkı’nın” 89. Yılını kutluyoruz. Türk Kadını’na seçme ve seçilme hakkının tanınması Türkiye Cumhuriyeti’nin en önemli devrimlerinden biridir. 1930 yılından itibaren çıkarılan bir dizi yasa ile önce Belediye seçimlerine katılma, sonra köylerde muhtar olma ihtiyar meclislerine seçilme hakkı tanınan kadınların milletvekili seçme ve seçilme hakları, 5 Aralık 1934’te Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan yasa değişikliği ile tanınmıştır. Bu hakkı Türk Kadını pek çok dünya ülkesi kadınından önce kazanmıştır. 1924 yılında kurulan Türk Kadınlar Birliği’nin seçme ve seçilme hakkının elde edilmesinde çok önemli katkıları olmuş; haklı ve onurlu bir mücadele vermiştir. Söz veriyoruz ki Türk Kadınlar Birliği ve  Ka.Der ( Kadın Adayları Destekleme Derneği) olarak, eşitliğin, özgürlüğün, Yurtta Sulh Dünyada Sulh ilkesinin, laikliğin, hukukun üstünlüğünün, yani demokrasinin savunucusu olmaya ve yılmadan, korkmadan, mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz.

“BAZI İLLERİMİZ HİÇ KADIN MİLLETVEKİLİ ÇIKARTMAMIŞTIR”

Türkiye’de kadınların siyasette arka planda bırakıldığı vurgusunu yapan Bozkır, bazı illerimizim hiç kadın milletvekili çıkartmamış olduğunu dile getirdi. Başkan Bozkır; “Türkiye’de kadınların katıldığı ilk genel seçimler, 8 Şubat 1935 yılında yapılan Türkiye Büyük Millet Meclisi 5. dönem seçimleridir. Bu seçimlerde 17 kadın milletvekili Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne girmiştir. Hepsini rahmetle anıyoruz. Çeşitli tarihlerde yapılan seçimlerde genel başkanlarından ve üyelerinden Türk Kadınlar Birliği’ne mensup 12 kadının, milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yer almış olmasından onur duyuyoruz. Seçme ve seçilme hakkının elde edilmesinin üzerinden 89 yıl geçmesine rağmen Türkiye Cumhuriyeti nüfusunun yarısı olan kadınlar Türkiye Büyük Millet Meclisinde ve yerel idarelerde ne yazık ki aynı oranda temsil edilmiyorlar. Son yapılan milletvekili seçimlerinde kadın milletvekili oranı %20 olup, 121 kadın milletvekili seçilebilmiştir. Eşit temsilin önündeki engellerin kaldırılması, Türk Kadınının temsil hakkının her alanda %50’ye ulaşması için mücadelemiz sürecektir. Mustafa Kemal Atatürk’ü şükran ve minnetle anıyor, konuşmamı onun şu sözleriyle bitiriyorum: “İnsan topluluğu kadın ve erkek denilen iki cins insandan mürekkeptir. Kabil midir ki, bu kütlenin bir parçasını ilerletelim, ötekini ihmal edelim de kütlenin bütünlüğü ilerleyebilsin. Mümkün müdür ki, bir cismin yarısı toprağa zincirlerle bağlı kaldıkça öteki kısmı göklere yükselebilsin?”. Aziz Atamızı rahmet ve minnetle anıyoruz. 5 Aralık “Türk Kadınının Seçme ve Seçilme Hakkı’nı” elde ettiği gün kutlu olsun. Ne Mutlu Türk’üm diyene.” şeklinde sözlerini sonlandırdı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.