“32 MİLYON İNSAN YOKSULLUK SINIRI ALTINDA BİR YAŞAM SAVAŞI VERİYOR”

“32 MİLYON İNSAN YOKSULLUK SINIRI ALTINDA BİR YAŞAM SAVAŞI VERİYOR”
Yayınlama: 15.11.2023
Düzenleme: 15.11.2023 15:27
A+
A-

TOROS (Özel Haber) Meryem Ünal/ Sevil Çakmak – Adana’da KESK Şubeler Platformu İnönü Parkında bir araya gelerek ‘Halktan ve Emekten Yana Demokratik Bütçe İstiyoruz’ demek için bir araya gelerek basın açıklaması yaptılar.  Basın açıklamasını Adana Emek ve Demokrasi Güçleri adına Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Dönem Sözcüsü Eser Demirçin okudu.

“HAYAT PAHALILIĞI TÜİK ENFLASYONUNU KATLIYOR”

KESK Dönem Sözcüsü Eser Demirçin, “Ülkeyi OECD ülkeleri içinde resmi enflasyonu en yüksek ülke durumuna getirdiler. Tüm dünyada gıda enflasyonu düşerken bizde artmaya devam ediyor. Çarşıda, pazarda, mutfakta yaşadığımız gerçek hayat pahalılığı TÜİK enflasyonunu katlıyor. Öyle ki bir bardak çay 10 TL, bir simit 10 TL. Dört kişilik bir aile üç öğün kişi başına bir çay bir simit tüketse bile aylık 7 bin 200 TL ediyor.  Açlık sınırı 16 bin TL’ye, yoksulluk sınırı 49 bin TL’ye dayandı. 85 milyonluk nüfusun 51 milyonu açlık sınırı,32 milyonu ise yoksulluk sınırı altında bir yaşam savaşı veriyor. Çünkü ülkede emeklilerin yarısı en düşük aylık olan 7 bin 500 TL’ye, çalışanların yarısı ise 11 bin 402 TL’lik asgari ücrete mahkûm edilmiş durumda.  4 kişilik bir ailede tüm fertler asgari ücretle çalışsa bile yoksulluk sınırına ulaşamıyor. Ortalama kamu emekçisi maaşı ise “ilave seyyanen ödenek” oyununa rağmen ancak yoksulluk sınırının yarısına ulaşıyor. En düşük ev kirası bile asgari ücreti aşıyor. Dolayısıyla aldığımız ücretle-maaşla ayın sonunu getiremiyoruz. En temel ihtiyaçlarımızı karşılamak için borçlanıyoruz. Bu yüzden halkın kredi kartı borçları geçen yıla göre iki buçuk kat arttı. Bugün her 100 kişiden 12’si borcunu ödeyemediği için yasal takipte” dedi.

“ALDIĞIMIZ ÜCRETLE-MAAŞLA AYIN SONUNU GETİREMİYORUZ”

Demirçin toplanılacak olan vergilere değindi; “İşte TBMM’de görüşülen bütçe kanun teklifi iktidarın “yeni” dediği ekonomik modelin bugün boğamıza sarılmaya çalışan elidir. Bütçe teklifine göre önümüzdeki yıl devletin her 100 TL’lik giderinin 89 TL’si vergilerd; en karşılanacak. Peki vergiler kimden, nereden toplanacak?  Toplanacak her 100 TL verginin17 TL’si iktidarın yurt dışından ve içinden aldığı borçların sadece faiz ödemesine, 16 TL’si savunma ve güvenlik harcamalarına, 5 TL’si “teşvik” olarak büyük patronlara, sermayeye. 3 TL’si hizmet alsak da almasak da müşteri garantili şehir hastanelerine, yol, köprü, havaalanı, tünel inşaatı müteahhitlerine gidecek.”

“NE ZAMAN KAŞIKLA VERSE KEPÇE İLE GERİ ALDI”

Demirçin konuşmasına şu şekilde devam etti; “Değerli Dostlar; kısacası bütçeden aslan payı ne eğitime ne sağlığa gidecek. Çünkü aslan payı istisna, muafiyet, teşvik olarak sermayeye, patronlara gidecek. Ülkenin ekonomisini göz gören çökertenlerin yarattığı borçların faizine gidecek. Savunma ve güvenlik adı altında silahlanmaya gidecek.  Oysa bu iktidar yıllardır ne zaman kaşıkla verse kepçe ile geri aldı.  Son seçimden hemen sonra okul öncesi eğitimdeki bir buçuk milyon öğrencinin 1 öğün ücretsiz yemeğini bile kesenlerin yerel seçimlerden sonra ne yapacağını tahmin etmek için kâhin olmaya gerek var mı?”

Dönem Sözcüsü Eser Demirçin konuşmasını sonlandırırken bütçe hakkında isteklerinden bahsetti;

HALKTAN, EMEKTEN YANA BİR BÜTÇE İÇİN:

  • Öncelikle bütçe hakkımızın önündeki engellerin kaldırılmasını istiyoruz.
  • Vergide adalet istiyoruz. Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmasını, belli bir servet düzeyinin üzerindeki zenginlerden servet vergisi alınmasını istiyoruz.
  • Kamu hizmetlerinin piyasalaştırılmasına, tasfiyesine, özelleştirme soygununa son verilmesini istiyoruz.
  • Kamu hizmetlerine ve yatırımlarına bütçeden ayrılan payın artırılmasını istiyoruz.
  • Toplumsal cinsiyete duyarlı bir bütçenin hayata geçirilmesini istiyoruz.
  • Başta depremzedeler ve öğrenciler olmak üzere tüm dar gelirlilere kamusal, güvenli ve sağlıklı barınma olanaklarının sağlanmasını istiyoruz.
  • Eğitimin her kademesindeki çocuklarımız için 1 öğün ücretsiz, sağlıklı yemek istiyoruz.
  • Emeğe kölelik dayatan politika ve uygulamalara son verilmesini istiyoruz.
  • İnsanca yaşamaya yetecek, yoksulluk sınırı üzerinde bir ücret istiyoruz.
  • Bütçeden engellilere yönelik kamu hizmetlerinin geliştirilmesi için ayrılan payın arttırılmasını, kamuda engelli istihdamının arttırılmasını istiyoruz.
  • Yoksulluğu önleyici, dar gelirlileri koruyucu tedbirlerin hayata geçirilmesi için Temel Gelir Güvencesi istiyoruz.

 

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.