Adana Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, önümüzdeki günlerde hava sıcaklıklarında ciddi düşüşler beklendiğini belirterek üreticileri zirai don tehlikesine karşı uyardı. Doğan, Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’nden alınan son verilere göre 2, 3 ve 4 Ocak tarihlerinde bölgede zirai don riskinin bulunduğunu söyledi.

Başkan Doğan yaptığı açıklamada, "Meteoroloji yetkililerinden aldığımız bilgilere göre önümüzdeki günlerde hava sıcaklıklarında ciddi düşüşler yaşanacak. Bu durum, özellikle tarımsal üretim açısından büyük riskler barındırmaktadır. Üreticilerimizin bu süreci en az zararla atlatabilmesi için gerekli önlemleri vakit kaybetmeden alması büyük önem taşımaktadır" diye konuştu.

Zirai Don Kapıda, Üreticiye Kritik Çağrı!

ATM'lerde para çekme dönemi değişti! İşte artık çekilemeyecek tutarlar
ATM'lerde para çekme dönemi değişti! İşte artık çekilemeyecek tutarlar
İçeriği Görüntüle

Çiftçilere teknik tedbirler konusunda çağrıda bulunan Doğan, "Çiftçilerimizin don pervanelerini çalışır durumda hazır bulundurmaları, mümkün olan alanlarda yer altı sulama ve yağmurlama sistemlerini devreye almaları büyük önem taşımaktadır. Ayrıca bahçe ve tarlalarda teknik olarak uygun olan tüm koruyucu tedbirlerin zamanında uygulanması gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

“Meteorolojik uyarıları yakından takip edin”

Bölgede yaygın olarak yetiştirilen ürünlerin risk altında olduğunu belirten Mehmet Akın Doğan, "Mandalina, portakal, marul, lahana başta olmak üzere tüm ekili ve dikili ürünlerimiz don tehlikesi altındadır. Üreticilerimizin alın teriyle yetiştirdiği ürünlerin zarar görmemesi için herkesin azami hassasiyet göstermesi gerekmektedir. Hava durumu uygulamalarındaki sıcaklık verileri, özellikle açık alanlarda gerçek şartlardan birkaç derece daha düşük görünebilir. Bu nedenle çiftçilerimizin bu farkı dikkate alarak meteorolojik uyarıları yakından takip etmelerini, gerekli teknik önlemleri zamanında almalarını önemle rica ediyoruz. Amacımız, bölgemizde tarımsal kayıpların önüne geçmek ve üreticimizin emeğini korumaktır" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA