Kozan ilçesine bağlı Tepecikören Mahallesi’nin eski mezarlığında bulunan menengiç ağacı, yaklaşık 3 metrelik yüksekliği ve kalın gövdesiyle ilgi görüyor. Otlarla kaplanan tarihi mezarların arasında yükselen ağacın ne zaman yetiştiği bilinmiyor.

Bölgedeki menengiçlerin genellikle çalı formunda görüldüğünü belirten mahalle sakinleri, ağacın büyüklüğüne dikkat çekerek korunması çağrısında bulunuyor.

“Ne zaman büyüdüğünü bilen yok”

Mahalle sakinlerinden Murat Karataş, ağacın bulunduğu alanın eski yerleşim yeri olduğunu belirterek, “Burası köyümüzün eski yerleşim yeri. Gördüğünüz mezarlık da Tepecikören’in eski mezarlığı. Bu menengiç ağacının ne zaman büyüdüğünü bilen yok. Eskilerin anlattıklarına göre çok eski bir ağaç. Biz bunun korunmasını ve tescillenmesini istiyoruz” dedi.

Ağacın gövde kalınlığının 1 metreyi aştığını ifade eden Karataş, bölgede küçük çalılar halinde karşılaştıkları menengicin bu büyüklüğe ulaşmasının kendilerinde hayranlık uyandırdığını söyledi.

Yaşını Bilen Yok Kozan’daki Menengiç Ağacına Tescil Talebi (1)

Geleceğin sesi Adana’dan yükseliyor: Öğrenciler COP31’e hazırlanıyor
Geleceğin sesi Adana’dan yükseliyor: Öğrenciler COP31’e hazırlanıyor
İçeriği Görüntüle

“Atalarımızdan bize kalan bir hatıra”

Ağacın bir mezarın üzerinde yetiştiğini anlatan Karataş, eski mezarlığın artık kullanılmadığını ancak mahallenin geçmişine ilişkin izler taşıdığını dile getirdi.

Karataş, “Bu ağaç konuşsa neler anlatır. Bizden önce kimler geldi, kimler geçti, kimler gölgesinde oturdu. Atalarımızdan bize kalan bir hatıra. Burası çok eski bir mezarlık, eski köy yeri olarak biliniyor. Artık kullanılmıyor ama geçmişimizin izlerini taşıyor” diye konuştu.

Mahalle sakinleri, ağacın yaşının uzmanlar tarafından belirlenmesini ve korunması için gerekli çalışmaların yapılmasını bekliyor.

Kaynak: İHA