Adana Barosu’na bağlı Avukat Yasin Burak Özkan, son dönemde artış gösteren yapay zekâ destekli dolandırıcılık yöntemlerine karşı vatandaşları uyardı. Özkan, özellikle telefonla kendilerini avukat olarak tanıtan kişilerin, korku ve panik yaratarak para talep ettiğini belirtti.

Yaşlı Vatandaşlar Hedef Alınıyor

Dolandırıcıların çoğunlukla yaşlı vatandaşları hedef aldığını ifade eden Özkan, arayan kişilerin “Hakkınızda cinsel taciz suçundan dava açıldı” gibi ifadelerle mağdurları korkuttuğunu söyledi. Ardından, sözde davayı kapatmak veya açılmasını engellemek bahanesiyle yüksek miktarda para talep edildiği belirtildi.

Sahte PDF ile “Uzlaşma Dosyası” Tuzağı

Özkan’ın aktardığı bir olayda dolandırıcılar, müvekkilini arayarak kendilerini başka bir baroya kayıtlı avukat olarak tanıttı. Daha sonra yapay zekâ ile hazırlanmış sahte bir PDF belge göndererek bunun “uzlaşma dosyası” olduğunu ileri sürdüler.

Dolandırıcıların, “UYAP’ta görünmez, uzlaşma davaları böyle yürür” diyerek mağduru ikna etmeye çalıştığı ve IBAN üzerinden 100 bin TL talep ettiği öğrenildi.

Yapay Zeka Destekli Dolandırıcılık Alarmı Sahte Avukat Oyununa Dikkat!2

Şüphe Üzerine Gerçek Ortaya Çıktı

Durumu şüpheli bulan vatandaş, vakit kaybetmeden Avukat Yasin Burak Özkan ile iletişime geçerek kendisine gönderilen belgeyi paylaştı. Özkan, inceleme sonucunda hukuki süreçlerin bu şekilde yürümeyeceğini belirterek olayın dolandırıcılık girişimi olduğunu ifade etti.

“UYAP’ta Görünmeyen Dosya Olmaz”

Vatandaşlara önemli uyarılarda bulunan Özkan, şu ifadeleri kullandı:

“UYAP’ta görünmeyen dava dosyası olmaz. Uzlaşma süreçleri IBAN’a para gönderilerek yürütülmez. Size sahte belgeler gönderip ‘şu kadar para yatırırsan dava kapanır’ diyenlere kesinlikle itibar etmeyin.”

Ev sahipleri dikkat! Danıştay'dan milyonları ilgilendiren karar çıktı
Ev sahipleri dikkat! Danıştay'dan milyonları ilgilendiren karar çıktı
İçeriği Görüntüle

Vatandaşlara Kritik Uyarılar

Özkan, bu tür aramalarla karşılaşılması halinde şu adımların izlenmesi gerektiğini belirtti:

  • Baro kayıtlarının kontrol edilmesi
  • UYAP üzerinden dosya sorgulaması yapılması
  • Kesinlikle para gönderilmemesi
  • Avukata veya kolluk kuvvetlerine başvurulması

Muhabir: Sevil Çakmak