Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Adana’da zirai don felaketinden zarar gören narenciye bahçelerini inceledi, çiftçilerle görüştü ve tarım sektörünün geleceğine dair çarpıcı uyarılarda bulundu.

Bayraktar, 2024 ve 2025 yıllarında iklim değişikliğine bağlı yaşanan olağanüstü hava olaylarının tarımda büyük kayıplara yol açtığını belirterek, “Bu, son 30 yılın en büyük afetlerinden biri. 65 ilimiz don felaketinden etkilendi. Bazı bölgelerde sıcaklık eksi 20 dereceyi gördü. Hangi tedbiri alırsanız alın, böyle bir soğukta ürünleri korumak mümkün değil” dedi.

“Don, dolu, aşırı yağış, hortum ve kuraklık bir arada!”

Yaşanan felaketin sadece donla sınırlı olmadığını vurgulayan Bayraktar, “İklim değişikliği tarımı adeta kuşatıyor. Don, dolu, aşırı yağış, hortum ve bazı bölgelerde kuraklık çiftçimizi çaresiz bırakıyor. Bizi bekleyen çok ciddi bir tehdit de kuraklık tehdidi. Çiftçilerimiz cazibe suyu bulamayınca yer altı sularına müracaat etmeye başladılar. 200-300 metreye inmesine rağmen su bulamayan üreticilerimiz var. Bu kuraklıkla alakalı gerekli tedbirleri almamız lazım” ifadelerini kullandı.

Tarım sektöründe suyun verimli kullanılmasının önemine dikkat çeken Bayraktar, "Suyu kullanan kesim tarım kesimi ve çiftçilerimizi cazibe suya kavuşturmamız lazım. Bütün çiftçilerimizi basınçlı sulama sistemlerine geçirmemiz gerekiyor. En fazla su kullanan tarım kesimi olduğu için tasarruf tedbirlerini de burada almamız gerekiyor" dedi.

“Üretici moral ve maddi destek bekliyor”

Zirai don felaketinin çiftçilerde ‘deprem etkisi’ yarattığını ifade eden Bayraktar, "Bu, tarihimizin en büyük afeti. 6 Şubat depremi yaşadık. Bu afette 6 Şubat depremi gibi tarımda deprem oluşturdu. Çiftçilerimizin desteklenmesi gerektiğini ifade ettik. Çiftçilerimiz özellikle üretime devam etmek istiyor ama moral ve motivasyona ihtiyacı var. Çiftçimizin özellikle bu süreçte sektörde kalabilmeleri ve bahçelerine bakabilmeleri için maddi desteğe ihtiyacı var" ifadelerini kullandı.

Memur ve emekli maaşlarına temmuz zammı belli oldu. İşte yeni maaşlar…
Memur ve emekli maaşlarına temmuz zammı belli oldu. İşte yeni maaşlar…
İçeriği Görüntüle

“Tarımda genç nüfus hızla azalıyor”

Bayraktar’ın en dikkat çekici uyarılarından biri de tarım nüfusunun yaşlanmasına yönelik oldu:

"Çiftçilerin gerçekten moral ve motivasyona ihtiyacı var. Çünkü çocuğunu kapan şehre gidiyor. Eğer bu süreçte biz üreticilerimize yeterli desteği veremezsek göçler artar. Nakit desteğine ihtiyaç var. Bununla alakalı çalışma başlatıldı. Zarar gören üreticilerimiz bankalara ve tarım kredi kooperatiflerine borçlu. Bu bahçelerden para kazanamayan üreticinin borçları ödeme şansı yok. Hasarın büyüklüğünü dikkate alarak borçları sıfır faizle yapılandırması lazım. Tarımda 18-32 yaş arasındaki gençlerimizin oranı yüzde 5'e düştü. Bugün Suriyeliler, Afganlar ile idare ediyoruz ama onlar da ülkelerine dönmeye başladı. Bu ülkeyi kiminle besleyeceğiz? Tarımda nüfusumuz yaşlanıyor. Ortalama 59 oldu. 2025 yılında bu rakam 60 olacak. Kadın çiftçilerimiz bize destek oluyor ama gençlerimizi tarımda tutmamız lazım. Çiftçimizi desteklemezsek Türkiye'yi doyuramayız."

Kaynak: İHA