İçişleri Bakanlığı'nın hazırladığı yeni yönetmelikle araç içi ekipmanlara ilişkin uzun süredir yaşanan belirsizlik sona eriyor. Düzenlemeyle ön cama takılan telefon tutucuları, fabrika çıkışlı multimedya ekranları ve sürüş güvenliğini etkilemeyen birçok aksesuar yasal zemine kavuşurken, ses sistemlerine uygulanacak cezalarda da yeni kriterler getiriliyor.

Karayolları Trafik Kanunu Uygulama Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikler, Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girecek. Yeni düzenleme ile birlikte araç sahiplerini ilgilendiren birçok konuda yaşanan bilgi kirliliğinin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Telefon tutucuları ve araç kameraları serbest olacak

Yeni yönetmelikle birlikte ön cama monte edilen telefon tutucularının kullanımı yasal hale geliyor. Ayrıca belirlenen ölçüler içerisinde kalan araç içi kamera sistemleri de ceza kapsamı dışında tutulacak.

Düzenlemeye göre, direksiyon veya gösterge paneli hizasından itibaren 5 santimetreyi aşmayan ekipmanların, sürücünün görüşünü engellememesi ve trafik güvenliğini tehlikeye atmaması şartıyla kullanımına izin verilecek.

Multimedya ekranlarına yönelik tartışmalar sona eriyor

Yeni nesil araçlarda standart olarak bulunan multimedya ekranları da yeni düzenlemeyle birlikte serbest bırakılıyor. Navigasyon, park destek sistemleri ve sürüş güvenliğine katkı sağlayan ekranlar ile araç içi ve dışı kamera sistemleri de yasal kullanım kapsamında değerlendirilecek.

Bunun yanı sıra dikiz aynasına asılan koku ve benzeri aksesuarların kullanımı da yeni yönetmelikle hukuki zemine kavuşacak.

Ses sistemlerinde keyfi ceza dönemi bitiyor

Araç içi ses sistemlerine ilişkin önemli bir değişiklik de yeni yönetmelikte yer aldı. Buna göre sürücülere ses sistemi nedeniyle ceza uygulanabilmesi için sesin araç dışına taşması gerekecek.

Ayrıca ceza uygulanabilmesi için ihlalin kayıt altına alınması veya somut delille tespit edilmesi şartı aranacak. Böylece yalnızca değerlendirmeye dayalı ceza uygulamalarının önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Toplu taşıma araçları kapsam dışında

Yeni düzenleme kapsamında otobüs ve minibüslerde yolcuların kullanımına sunulan bireysel sesli ve görüntülü sistemler mevcut haliyle kullanılmaya devam edecek.

Türkiye'deki 918 bal ormanı 1 milyondan fazla koloniye yuva oldu!
Türkiye'deki 918 bal ormanı 1 milyondan fazla koloniye yuva oldu!
İçeriği Görüntüle

Yönetmeliğin, Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yürürlüğe girmesi bekleniyor. Uygulama süreci ise İçişleri Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülecek.

Kaynak: Haber Merkezi