“ŞEHİRDE GÜVEN VE HUZUR DENİNCE AKLA BİZ GELİRİZ”
Türk Polis Teşkilatı, kuruluşunun 179’uncu yıldönümü dolayısıyla 10 Nisan gününe kadar anma günü etkinlikleri yapıldı. Günün anlam ve önemine ilişkin birazcık tarihte yolculuk yapalım. Milli güvenlik ve kamu güvenliğinde önemli rol oynayan Türk Polis Teşkilatı’nın kuruluş amacına baktığımızda; Türk Polis Teşkilatı, modern anlamda 10 Nisan 1845 tarihinde İstanbul’da kurulmuştur. Hâlen 1937 tarihli ve 3201 sayılı Emniyet Teşkilat Kanunu’na dayanarak örgütlenmiş ve 1934 tarihli 2559 sayılı Polis Vazife ve Sâlahiyet Kanunu ile yetkilendirilmiş bir teşkilattır. Polis, halkın emniyetini sağlamak, ülkenin ve milletin bölünmez bütünlüğüne, Anayasal düzenine ve genel güvenliğine dair önleyici ve koruyucu tedbirler almak üzere görev yapan kamusal hizmet birimi. Polis birimleri amaç ve sorumluluklarını gerçekleştirmek üzere bilgi toplar, değerlendirir, yetkili mercilere veya kullanma alanlarına ulaştırır ve istihbarat kuruluşlarıyla işbirliği yapar. İç güvenlik, dış güvenlik, milli güvenlik ve kamu güvenliği önemli rol oynamaktadadırlar.
Polislerin yetkilerine baktığımızda ise;
Silah kullanma yetkisi
Polis, kendisine veya başkalarına, iş yerlerine, konutlara, araçlara ve kamusal bina ve alanlara, her türlü silah veya tehditkar cisimle saldıran veya saldırmaya teşebbüs edenlere karşı, saldırıyı etkisiz kılmak amacıyla silah kullanabilmektedir.
Gözaltına alma yetkisi
Polisin Türkiye’de kamu düzenini tehdit eden toplumsal olaylar hariç olmak üzere tek başına gözaltı veya tutuklama kararı verme yetkisi bulunmamaktadır. Gözaltı kararı ancak Cumhuriyet savcısı tarafından gerekli görüldüğü takdirde verilebilir.
Durdurma ve kimlik sorma yetkisi
Polis resmi kimliğini ve durdurma sebebini bildirerek kimlik sorma ve araç durdurma yetkisine sahiptir. Lakin polisin bu yetkisini kullanabilmek için mutlaka makul ve görevine uygun bir neden sunması zorunludur. Polis durdurma işlemini “süreklilik arz edecek, fiili durum ve keyfilik oluşturacak şekilde” kullanması halinde suç işlemiş sayılır.