Sağlık Bakanlığı ‘Maymun Çiçeği Virüsü Rehberi’ yayımlandı

Sağlık Bakanlığı, dünyada hızla yayılan maymun çiçeği virüsü ile ilgili rehber yayımladı.

Sağlık Bakanlığı ‘Maymun Çiçeği Virüsü Rehberi’ yayımlandı
Yayınlama: 18.08.2024
Düzenleme: 17.08.2024 20:16
A+
A-

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ – WHO), 14 Ağustos tarihinde aldığı kararla Afrika’yı etkisi altına alan Maymun Çiçeği (Monkeypox / Mpox) virüsü salgını nedeniyle “küresel acil durum” ilan etmişti.

Sağlık Bakanlığı’nın internet sitesinden “2024 yılı Maymun Çiçeği (MPOX) Rehberi” kamuoyuna sunuldu.

Bakanlığın yayımladığı rehberde, virüsün bulaşma yolları, belirtileri, temas durumunda ne yapılması gerektiği ve tedavi yöntemleri ile bilgiler yer aldı.

Yayınlanan Maymun Çiçeği (MPOX) rehberinde, şu bilgilere yer verildi:

NASIL BULAŞIYOR?

Afrika koşullarında M-Çiçeği virüsünün hayvanlardan insana bulaşı, enfekte hayvanların kan, vücut sıvıları, deri veya mukoza lezyonları ile doğrudan temas veya ısırık yoluyla meydana gelebilir.

Enfekte hayvan tarafından ısırılma, cilt bütünlüğünün bozulduğu yaralanmalar bulaş açısından risklidir. İnsandan insana bulaşmada uzun süreli yakın ten tene temas önemlidir. Enfekte kişinin sekresyonları (cinsel çıktılar dahil) ile direkt temas (lezyonlarla temas edecek şekilde sarılma, masaj, cinsel temas gibi), cilt lezyonları ile bütünlüğü bozulmuş deri veya mukozalarla (göz, burun, ağız mukozaları gibi) doğrudan temas veya yakın zamanda cilt lezyonlarından kontamine olmuş nesnelerle (yatak çarşafı, havlu vb.) yakın temas diğer bulaş yollarıdır. Bu tür temas genel olarak aynı evi paylaşan kişilerde, kapalı ortamlarda çok uzun süre yakın mesafede bulunanlarda ve enfekte kişiyle kişisel koruyucu ekipman kullanmadan temas eden sağlık çalışanlarında risk oluşturur.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

M-Çiçeğinin kuluçka süresi, riskli temastan semptomların başlangıcına kadar olan süre, genellikle 6-14 gün olmakla birlikte 1-21 gün arasında değişebilir.

M-Çiçeği, genellikle 2-4 hafta süren semptomları olan kendi kendini sınırlayan bir hastalıktır. Şiddetli vakalar çocukluk çağında daha sıktır. Temastaki virüs yükünün yüksekliği, kişinin altta yatan hastalıkları klinik tablonun daha ağır seyrine neden olabilir.

Ateş, yoğun baş ağrısı, lenfadenopati (lenf düğümlerinin büyümesi), sırt ağrısı, miyalji (kas ağrıları) ve yoğun halsizlik ile başlar. Bu bulgular ilk 5 gün ön plandadır.

Deri döküntüsü genellikle ateşin ortaya çıkmasından sonraki 1-3 gün içinde başlar. Döküntü, gövdeden ziyade yüz ve ekstremitelerde yoğunlaşma eğilimindedir. Yüzü (vakaların %95’inde), avuçları ve ayak tabanlarını (vakaların %75’inde) etkiler.

M-ÇİÇEĞİ REHBERİNİN TAMAMINA ULAŞMAK İÇİN TIKLA

Kaynak: Özel Haber - Sevil Çakmak

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.