CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer’in uzun süredir kamuoyunun dikkatine sunduğu Mersin–Adana–Gaziantep–Osmaniye Hızlı Tren Projesi’ndeki gecikmeler, yapılan son resmi açıklamayla netlik kazandı. Sümer’in daha önce yaptığı “Bu proje böyle giderse 2026’ya yetişmez” değerlendirmesinin ardından, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı projenin tamamlanma hedefinin 2028 yılına ertelendiğini duyurdu.
Bölge ulaşımı ve ekonomisi açısından kritik görülen hızlı tren projesi, ilk etapta 2024 yılında tamamlanacağı vaadiyle kamuoyuna açıklanmıştı. Daha sonra proje takvimi 2026 yılına revize edildi. Ancak sahadaki ilerlemenin yavaş olması, yüklenici firmalarla yaşanan sorunlar ve artan maliyetler nedeniyle projenin hedeflenen seviyeye ulaşamadığı ifade edildi.
"İnşaat sahalarında ilerleme yok denecek kadar az"
Orhan Sümer, aylar önce yaptığı açıklamalarda şu ifadeleri kullanmıştı: “Adana’dan Mersin’e, Osmaniye’den Gaziantep’e uzanacak bu proje, bölge ekonomisi için hayati önemdedir. Ancak inşaat sahalarında ilerleme yok denecek kadar az. Firmalarla yaşanan problemler, maliyet artışları ve plansızlık nedeniyle verilen tarihler gerçekçi değil. Böyle giderse 2026 hedefi de tutmaz.”
Bakanlığın 2028 yılına işaret eden son açıklamasıyla birlikte, Sümer’in daha önce dile getirdiği eleştiriler yeniden gündeme geldi.
"Plansızlık ve beceriksizlik yüzünden milletin parası heba ediliyor"
Projedeki gecikmenin yalnızca zaman kaybı oluşturmadığı, aynı zamanda maliyet artışına da yol açtığı belirtildi. Artan inşaat giderleri, döviz kuru ve enflasyon etkisiyle proje bütçesinde yükseliş yaşandığı ifade edilirken, Sümer konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu: “İktidar her seçim döneminde hızlı tren müjdesi veriyor, ama ortada biten bir proje yok. Plansızlık ve beceriksizlik yüzünden milletin parası heba ediliyor. Bugün açıklanan 2028 tarihi bile kesin değildir. Bu anlayışla giderlerse o tarih de şaşırır.”
Sümer ayrıca, Adana ve çevre illerin hızlı tren hattına acil ihtiyaç duyduğunu vurgulayarak, “Ulaşım altyapısı güçlenmeden kalkınmadan söz edilemez. Ancak iktidarın yönetim zafiyeti yüzünden Güney hattı yıllardır bekletiliyor” ifadelerini kullandı.
“Vatandaş artık boş vaat değil, hizmet görmek istiyor"
CHP’li Sümer, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na çağrıda bulunarak projenin şeffaf şekilde yürütülmesini, yüklenici firmalarla yaşanan sorunların hızlı şekilde çözülmesini ve bölge halkına gerçekçi bir takvim sunulmasını istedi.
Sümer açıklamasında ayrıca şu sözlere yer verdi: “Kasım Gülek Köprüsü’nün yıkımıyla birlikte bölgede trafik sıkışıklığı yaşanacak. Bir senede sorunun çözüleceği söyleniyor ancak projede yaşananları hepimiz biliyoruz. Bu bölgede yaşanacak sorunların yaşanmadan çözüm üretilmesi gerektiğini de bir kez daha hatırlatmak istiyorum.”
Sümer son olarak, “Vatandaş artık boş vaat değil, hizmet görmek istiyor. Hızlı tren projesi iktidarın propaganda malzemesi olmaktan çıkarılmalı, gerçek bir kamu yatırımı ciddiyetiyle tamamlanmalıdır” ifadelerini kullanarak konunun TBMM gündeminde takipçisi olacağını belirtti.



