Adana Büyükşehir Belediye Meclisinin eylül ayı olağan toplantısının ikinci oturumunda gündem dışı söz alan AK Parti Meclis Üyesi Mustafa Tunç; köprü çalışmaları, ulaşım, asfalt, raylı sistem, temizlik ve belediyenin yatırım projeleri hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Mecliste ulusal gündem yerine Adana’nın sorunlarının konuşulması gerektiğini belirten Tunç, “Biz Adana’yı konuşmaya devam edeceğiz. Adana, Adana, Adana… Mevcut yönetim ise ulusal gündem üzerinden devam ediyor. Burası Türkiye Büyük Millet Meclisi değil. Bu şehirde konuşulacak ve çözülecek çok fazla sorun var” dedi.

“60 yılı aşan köprünün yenilenmesi gerekiyor”

Ağustos ayı meclis toplantısında gündeme getirdiği köprüye ilişkin endişelerinin sürdüğünü belirten Tunç, onarım için gelen tekliflerin yaklaşık 150 milyon lira olduğunu öğrendiğini söyledi.

Yüreğir Belediyesi’nde yeni gelişme: CHP itiraz edecek
Yüreğir Belediyesi’nde yeni gelişme: CHP itiraz edecek
İçeriği Görüntüle

Köprünün 60-70 yılı aşan bir geçmişe sahip olduğunu ifade eden Tunç, yapının yerinde dökme, enine kirişli ve donatısız beton özellikleri taşıdığını dile getirdi. Köprünün uzun yıllardır suya maruz kaldığını ve farklı depremleri atlattığını belirten Tunç, üniversite raporunda hem onarım hem de yeniden yapım seçeneklerinin bulunduğunu hatırlattı.

Tunç, “Onarım için yaklaşık 180 günlük bir süre öngörülüyor. Yeniden yapımın da altı ayı aşmayacağını düşünüyorum. Onarım sırasında trafik yaklaşık 90 gün, yeniden yapımda ise 120 gün kapalı kalabilir. Arada çok büyük bir süre farkı bulunmuyor” diye konuştu.

“300 milyon harcayalım, 100 yıllık köprü yapalım”

Köprünün daha önce onarıldığını ancak sonraki yıllarda iki büyük deprem geçirdiğini söyleyen Tunç, nihai gözlem raporundaki betonarme yapının durumunun ciddi olduğunu savundu.

Planlanan onarım maliyetinin yaklaşık yüzde 65’inin zemin iyileştirme ve enjeksiyon çalışmalarından kaynaklandığını ileri süren Tunç, şöyle devam etti:

“İki dere yatağının kesiştiği alanda yapılacak enjeksiyonun zeminin altında nereye ilerleyeceği teknik olarak belli değil. Onarılamaz demiyorum ancak 150 milyon lirayı onarıma harcamak yerine 300 milyon lira harcayalım ve 100 yıllık modern bir köprü yapalım. Her iki yakada kazıklar üzerinde yapılmış modern yapılar bulunuyor. Ortada kalan eski yapıya 150 milyon lira harcamayalım. Üstelik bu maliyet keşif artışlarıyla daha da yükselecektir.”

Tunç, yeni köprünün suya ayak basmadan asma köprü sistemiyle yapılıp yapılamayacağının da teknik olarak değerlendirilmesini istedi.

“Adana’nın temel sorunları çözülmedi”

Adana’nın koku, arıtma, yol, park ve kreş sorunlarının devam ettiğini savunan Tunç, Büyükşehir Belediyesinin seçim döneminde açıkladığı projelerin önemli bölümünün hayata geçirilmediğini ileri sürdü.

“Bu şehir kokuyor. Altı arıtma tesisi sözü verilmiş ancak bir tanesi yapılmamış. Yol, park ve kreş demişiz; yapamamışız” diyen Tunç, şeker fabrikaları üzerinden yürütülen tartışmalara da değindi.

Cumhuriyet döneminin herkese ait olduğunu vurgulayan Tunç, ilk şeker fabrikalarının 1925 ve 1926 yıllarında milletvekilleri ile özel girişimcilerin de aralarında bulunduğu hissedarların katkılarıyla kurulduğunu söyledi. Tunç, “Cumhuriyet dönemi hepimizindir, yalnızca bir siyasi anlayışa mal edilemez. Ancak benim asıl konuşmak istediğim konu Adana’dır” ifadelerini kullandı.

Özel Kalem bütçesini sordu

Büyükşehir Belediyesinin Özel Kalem bütçesinin yaklaşık 200 milyon lira olduğunu ileri süren Tunç, bu kaynağın hangi alanlarda kullanıldığının açıklanmasını istedi.

Tunç, “Özel Kalem yatırımcı bir kuruluş mudur, ne iş yapar? Biz bazı şeyleri sormaktan imtina ederken siz sanki şehirde ulaşımı, sineği, temizliği, kaldırımları, arıtmayı ve asfaltı çözmüşsünüz gibi ulusal siyasetin hesabını bizden soruyorsunuz” dedi.

İşsizlik, yoksulluk ve ulusal sorunların önemli olduğunu ancak bunların çözüm yerinin Büyükşehir Belediye Meclisi olmadığını belirten Tunç, “Bu meclis üyeleri genel siyaset yapmak için değil, Adana’nın sorunlarını çözmek için burada. Vatandaş sokağındaki kirliliğe, kokuya, asfaltsızlığa ve kaldırım işgallerine çözüm bekliyor” diye konuştu.

“Onaylı raylı sistem projesi neden başlamadı?”

Yeni nesil otogar, farklı seviyeli kavşaklar ve tramvay hattı gibi projelerin açıklanmasına rağmen çalışmaların ilerlemediğini savunan Tunç, raylı sistem projesinin hükümet onayı beklediği yönündeki açıklamalara da tepki gösterdi.

Tunç, “Ocak 2024’te onaylanan Turgut Özal Bulvarı ile Şehir Hastanesi arasındaki raylı sistem projesine neden başlanmadı? Elinizde onaylı bir proje var. Şehir içindeki trafik ve ulaşım sorununu çözmek için neden harekete geçmiyorsunuz?” sorularını yöneltti.

D-400 kara yolu ve Türkmenbaşı Bulvarı üzerinde yapılan çalışmalara teşekkür eden Tunç, eksik veya aksak gördüğü uygulamaları eleştirmeye devam edeceklerini ifade etti.

Vaat edilen projeleri sıraladı

Canlı hayvan pazarı, tarım enstitüsü, mezbahane, Sarıçam Olimpik Yüzme Havuzu ve yaşlı yaşam merkezi gibi projelerin de hayata geçirilmesini isteyen Tunç, şunları söyledi:

“Yapılacağı söylenen projeler saymakla bitmez. Gelin şehri konuşalım ve sorunlarını çözelim. Aile Bakanı’nın nerede gezdiğini milletvekilleri ve genel başkanlar konuşabilir. Bunları burada konuşmak Feke’nin, Tufanbeyli’nin ve diğer ilçelerimizin sorunlarını çözmüyor. O ilçelerden gelen vatandaş, kendi bölgesindeki eksikliklerin nasıl giderileceğini duymak istiyor.”

Temizlik hizmetlerini eleştirdi

Seyhan Belediyesinin yeni hizmet araçları almasını olumlu bulduğunu ifade eden Tunç, buna karşın personel ve temizlik sorunlarının devam ettiğini söyledi.

Bir belediyede 540 personelden yalnızca 330’unun işe gelebildiğinin ifade edildiğini belirten Tunç, yeni alınan araçlarda kimlerin görevlendirileceğinin belirsiz olduğunu savundu. Tunç, “Yapılan her hizmet için teşekkür ederiz ancak bu şehir kirlilikten, yol sorunlarından ve yağmur yağdığında yaşanan tıkanıklıklardan kurtulmalıdır” dedi.

“Asfalt, asfalt, asfalt”

Konuşmasında asfalt sorununu özellikle vurgulayan Mustafa Tunç, Kabasakal’dan güneye doğru açılan büyük bulvardaki çalışmaları da eleştirdi.

Bölgede ciddi miktarda ekip ve iş makinesi bulunduğunu aktaran Tunç, harcanan kaynağa rağmen yolun şehir trafiğini nasıl rahatlatacağının açıklanması gerektiğini söyledi. Bulvarın otoyol ve Yılmaz Meydanı ile bağlantısına ilişkin soru işaretleri bulunduğunu belirten Tunç, “Çalışmalar üç adım ileri, beş adım geri gidiyor. Yol medeniyettir ancak belediyeyi yönetmek başka bir iştir. Bir iş programı olmadan belediye yönetilemez” ifadelerini kullandı.

Dilberler Sekisi için açıklama istedi

Dilberler Sekisi’ndeki çalışmaları da gündeme getiren Tunç, ekiplerin yaklaşık bir buçuk ay önce bölgeye girdiğini ancak alanın yeniden su altında kaldığını söyledi.

Tunç, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

“Makineler yalnızca zemini sıyırdı. Su seviyesi tekrar yükseldi ve bölge yeniden su altında kaldı. Bir projeniz yoksa bir buçuk aydır orada ne yaptınız? Bir şehrin ve belediyenin yönetimi, iş programı ve işini bilen bir ekiple olur. Bu hassasiyetle çalışanlar belediyesine, ilçesine, bölgesine ve mesleğine fayda sağlar.”

Kaynak: Haber Merkezi