Medikalciler yerli ve milli ürün istiyor

Kısa adı ÇUMED olan Çukurova Medikalciler Derneği Başkanı Oğuz Akkaya, medikal ürünlerin yüzde 80 oranında dışarıdan geldiğini belirterek, ithal ürünlerin azaltılıp yerli üretime ağırlık kazandırılması gerektiğini kaydetti. Akkaya, ‘’Yerli üretimin önemi salgın, kriz ve afet dönemlerinde daha da anlaşıldı; ancak sorunun çözümü için ciddi adımlar atılmadı’’ dedi.

Medikalciler yerli ve milli ürün istiyor
Yayınlama: 18.11.2024
A+
A-

Sağlık alanının vazgeçilmez aktörlerinden olan medikalciler, sektörde ithal ürünlerin azaltılarak yerli üretime ağırlık kazandırılmasının, sağlık sistemine önemli bir fayda sağlayacağına dikkat çektiler.

Çukurova Medikalciler Derneği Başkanı Oğuz Akkaya, medikal ürünlerin yüzde 80 oranında dışarıdan geldiğini belirterek, ‘’Bunun yanı sıra yerli üretim de yapılıyor; ama yetersiz. Mesela, Türkiye’nin en büyük enjektör fabrikası Adana’da bulunuyor’’ dedi. Yerli üretimin öneminin salgın, kriz ve afet dönemlerinde daha da anlaşıldığına dikkat çeken Akkaya, ‘’Acil ihtiyaç duyulan sağlık ürün ve hizmetlerine, yeter miktarda ulaşabilme kabiliyeti, krizlerin en az zararla ve hızlı bir şekilde atlatılabilmesi noktasında hayati önem taşımaktadır. Bu kabiliyetin geliştirilmesinde yerli üretimin rolü büyüktür. Yerli üretimin ihtiyaçları karşılamadaki başarısı, toplum sağlığının korunmasında ve ithal ürünlere olan bağımlılığın azaltılmasında sağlık sistemine önemli bir fayda sağlayacaktır’’ ifadelerini kullandı.

‘’TBMM’de TIBBİ CİHAZ KOMİSYONU KURULMALI’’

Akkaya, şunları kaydetti; ‘’Cerrahi alet veya enjektör gibi yerli üretimlerimiz çok fazla. Plastik bazdan ziyade; kalp pili, aort diseksiyon sitenti, anevrizma stenti gibi ürünler üretmemiz lazım. Bunlar, gramaj olarak küçük; ancak her biri 40-50 bin dolar civarında… Kısacası bizim, üst düzey tıbbi cihazlar üretmemiz gerekiyor. Devletimiz, yerli mallara ihalelerde yüzde 15 avantaj tanıyarak elinden geleni yapıyor; ama bizi temsil eden bakanlıklarda bir daire başkanlığımız bulunmuyor. Bizi, TBMM’de temsil eden bir ‘Tıbbi Cihaz Komisyonu’nun olması gerekiyor. Sağlık Komisyonu var; ama Tıbbi Cihaz Komisyonu yok. Cumhurbaşkanlığında nasıl İletişim Daire Başkanlığı, Teknoloji Daire Başkanlığı varsa Medikal Teknoloji Daire Başkanlığı da olması gerekiyor. Bu amaç doğrultusunda federasyonlaşabildik; ama eczacılar gibi odalaşamıyoruz. Çünkü bizler şirketiz ve ticaretten geliyoruz. Şimdilerde, biyomedikal mezunları oluşmaya başladı. Tahmin ediyorum 3-5 yıl sonra, biyomedikal mezunları odalaşacak ve eczacılar gibi söz sahibi olacaklar. O zaman işler düzelir diye düşünüyorum.’’

Kaynak: Özel Haber - Yener Ekinci

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.