Ocak-haziran döneminde gerçekleştirilen izaha davet, teftiş, gözetim ve vergi incelemeleri sonucunda ortaya çıkarılan matrah farkı ile azaltılan zarar tutarlarının toplamı 354,2 milyar liraya ulaştı. Geçen yılın aynı döneminde 225,5 milyar lira olan bu tutar, yaklaşık yüzde 57 arttı.

Matrah farkı yaklaşık iki katına çıktı

Vergi müfettişlerinin yılın ilk 6 ayında gerçekleştirdiği incelemelerde 265,2 milyar liralık matrah farkı tespit edildi. Bu rakam, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 96,65 artış gösterdi.

Aynı dönemde tarhı önerilen vergi tutarı yüzde 89,35, önerilen ceza tutarı ise yüzde 79,92 yükseldi. Tarhı önerilen vergi ve ceza tutarının toplamı 186,6 milyar lirayı aştı.

İlk 6 ayda 33 bin 455 mükellef incelemeye tabi tutulurken, bu incelemeler sonucunda 101 bin 301 rapor düzenlendi.

İzaha davet mekanizması etkin kullanıldı

VDK tarafından uygulanan izaha davet mekanizması kapsamında mükelleflere, doğrudan vergi incelemesine alınmadan önce riskli görülen işlemleriyle ilgili açıklama yapma ve beyanlarını gözden geçirme imkanı sağlandı.

Bu çalışmalar sonucunda mükelleflerin vergi matrahlarında 35,4 milyar liralık artış gerçekleşti. Artırılan vergi tutarı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,41 yükselerek 3,05 milyar liraya ulaştı.

Vergi borcu olanlar bu tarihe dikkat! Son gün 31 Ağustos
Vergi borcu olanlar bu tarihe dikkat! Son gün 31 Ağustos
İçeriği Görüntüle

VDK'nin 2026 yılı teftiş programında da ortaya çıkarılan matrah farkı ve azaltılan zarar toplamı 8,03 milyar lira oldu. Bu çalışmalar sonucunda tarh edilen vergi tutarı ise 886,1 milyon lira olarak kayıtlara geçti.

Böylece izaha davet ve teftiş çalışmaları kapsamında toplam 43,4 milyar liralık matrah artışı sağlandı.

Binlerce mükellefe beyan düzeltme imkanı

VDK, vergi incelemesi öncesinde mükelleflerin riskli işlemleri konusunda bilgilendirilmesini ve gönüllü uyumun artırılmasını hedefleyen gözetim programlarını da genişletti.

Nisan ayında başlatılan beyanname gözetim çalışması kapsamında 36 bin 15 mükellefe yazı gönderildi. Çalışmalar sonucunda mükellefler matrahlarını 21,8 milyar lira artırırken, beyan edilen zararlar 23,3 milyar lira azaltıldı.

Risk analiz biriminin çalışmaları sonucunda bazı mükelleflerin brüt satış tutarlarını toplam 120,9 milyar lira artırdığı belirlendi.

Mart ayında başlatılan stok gözetim programında ise 301 mükellefe yazı gönderildi ve toplam 540 milyon liralık matrah artışı gerçekleştirildi.

KURGAN kapsamında da tespitler yapıldı

Kuruluş Gözetimli Analiz Programı-2 (KURGAN) kapsamında 227 mükellef nezdinde fiili tespit yapılırken, 1847 mükellefe bilgi isteme yazısı gönderildi.

Çalışmalar sonucunda mükellefler tarafından toplam 795,6 milyon liralık faturanın kayıtlardan çıkarılması sağlandı.

36 ilde fiili envanter çalışması

Vergi müfettişleri, sahadaki denetim kapasitesini artırmak amacıyla farklı sektörlerde fiili envanter çalışmaları da gerçekleştirdi.

Çalışmalarda lüks restoranlar, eğlence mekanları, temel gıda ve pırlanta sektörlerinin yanı sıra matbaa ve baskı hizmetleri, tıbbi cihaz, lastik imalatı, motosiklet, elektrikli bisiklet, tekstil ve tütün ürünleri gibi alanlar incelendi.

Kimyasal gübre, zirai ilaç, ambalajlı içme suyu ve polietilen sektörlerinin de aralarında bulunduğu çalışmalarda 36 ilde 761 farklı adrese gidildi.

Denetimlerde işletmelerin mevcut stokları ve fiili faaliyetleri yerinde tespit edilirken, elde edilen verilerin risk analizlerinde kullanılacağı belirtildi.

Kaynak: AA