Türk Kızılay Genel Sekreteri Ramazan Saygılı, Kızılay’ın Türkiye’nin dört bir yanında yürüttüğü sosyal yardım, eğitim ve dayanışma çalışmalarının yanı sıra dünyanın farklı coğrafyalarında gerçekleştirdiği insani yardım faaliyetlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Saygılı, 81 ilde 81 aşevi hedefinden üniversitelerde hizmete sunulan Kızılay Kampüs Butiklerine, afet eğitimlerinden Gazze’de sürdürülen insani yardım çalışmalarına kadar geniş bir alanda milletin dayanışma ve merhametini ihtiyaç sahiplerine ulaştırdıklarını söyledi.
Kızılay’ın milletle kurduğu güçlü bağın yalnızca afet ve kriz dönemleriyle sınırlı olmadığını belirten Saygılı, hayatın her alanında dayanışmayı büyütmeyi hedeflediklerini ifade etti.
“Milletimizin gücüyle, tüm dünya için” anlayışıyla hareket ettiklerini dile getiren Saygılı, Kızılay’ın milletin dünyaya uzattığı merhamet eli olduğunu vurguladı.
81 ilde 81 aşevi hedefi
Kızılay’ın önemli projelerinden birinin “81 İlde 81 Aşevi” olduğunu belirten Saygılı, aşevlerinin yalnızca sıcak yemek dağıtılan noktalar olmadığını söyledi.
Aşevlerinin ihtiyaç sahibi vatandaşlarla düzenli temas kurulmasını sağlayan kapsamlı bir sosyal hizmet modeli olduğunu ifade eden Saygılı, hazırlanan yemeklerin evinden çıkamayan vatandaşların kapılarına kadar gönüllüler aracılığıyla ulaştırıldığını kaydetti.
Yemek dağıtımı sırasında ailelerin durumlarının da gözlemlendiğini belirten Saygılı, sağlık, bakım, ilaç veya ulaşım gibi farklı ihtiyaçların tespit edilmesi halinde ilgili kurumlarla iletişime geçilerek çözüm üretilmesine katkı sağlandığını aktardı.
Türkiye’de 65 yaş ve üzeri nüfusun son yıllarda arttığına dikkat çeken Saygılı, özellikle yalnız yaşayan yaşlıların sosyal destek mekanizmalarıyla buluşturulmasının öneminin giderek arttığını söyledi.
Üniversitelilere Kızılay Kampüs Butikleri
Kızılay’ın toplumla bağını güçlendiren projelerinden bir diğerinin Kızılay Butikleri olduğunu belirten Saygılı, uygulamayı ülke genelinde yaygınlaştırdıklarını ifade etti.
Özellikle üniversite kampüslerinde açılan Kızılay Kampüs Butikleriyle gençlerin ihtiyaçlarına doğrudan ulaşmayı amaçladıklarını belirten Saygılı, öğrencilerin ailelerine daha az yük olarak eğitim hayatlarına devam etmelerine destek olduklarını söyledi.
Butiklerde bağışçıların desteğiyle gençlerin günlük yaşamlarında kullanabilecekleri giyim ürünlerine ulaşabildiğini belirten Saygılı, yardım çalışmalarında insanların tercihlerini ve onurunu gözeten bir anlayışın benimsendiğini vurguladı.
Milyonlarca kişiye afet bilinci eğitimi
Sosyal yardım faaliyetlerinin yanı sıra toplumun afetlere karşı direncini artırmaya yönelik eğitim çalışmalarının da sürdüğünü anlatan Saygılı, özellikle çocuklar ve gençlerde afet bilincinin geliştirilmesine önem verdiklerini söyledi.
Yaklaşık iki yıldır ülke genelinde devam eden çalışmalar kapsamında geçen yıl 8 milyona yakın kişiye afet bilinci eğitimi verildiğini belirten Saygılı, eğitimlerin önemli bölümünün ilköğretim çağındaki çocuklara yönelik olduğunu ifade etti.
Saygılı, afetlere karşı dirençli bir toplum oluşturmanın yolunun bilinçlenmeden geçtiğini belirterek, bilinçli toplumların doğal afetlerle daha güçlü şekilde mücadele edebileceğini söyledi.
Gazze’de her gün 30 bin kişiye sıcak yemek
Kızılay’ın Türkiye dışında da ihtiyaç sahiplerine ulaşmaya devam ettiğini belirten Saygılı, Gazze’de sürdürülen insani yardım çalışmalarına da değindi.
Tüm zorluklara ve engellemelere rağmen Gazze’de her gün 30 bin kişilik sıcak yemek üretildiğini ve ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldığını ifade eden Saygılı, saldırılar nedeniyle uzuv kaybı yaşayan binlerce Gazzeli için protez projesinin de hayata geçirildiğini söyledi.
Projenin, ampute durumundaki insanların günlük yaşamlarını daha bağımsız sürdürebilmelerine ve yeniden yürüyebilmelerine katkı sağlamasının amaçlandığını kaydetti.
Gazze’ye ulaştırılmak üzere hazırlanan yüzlerce TIR insani yardım malzemesinin Refah Sınır Kapısı yakınlarında beklediğini aktaran Saygılı, Kızılay ekiplerinin bölgedeki çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.
“Milletimizin merhametini dünyaya ulaştırıyoruz”
Kızılay’ın uluslararası insani yardım faaliyetlerinin geniş bir coğrafyada devam ettiğini ifade eden Saygılı, ekiplerin Bangladeş, Pakistan, Afganistan, Irak, Suriye ve Bosna-Hersek başta olmak üzere ihtiyaç duyulan bölgelerde çalışmalar yürüttüğünü söyledi.
Kızılay’ın kendisine emanet edilen bağışları ihtiyaç sahiplerine en doğru şekilde ulaştırmak için çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Saygılı, “Ülke çapında ihtiyaç sahiplerinin yarasına merhem olmak için sefer halindeyiz. Aynı zamanda milletimizin merhametini dünyanın ihtiyaç duyulan her noktasına ulaştırmaya devam ediyoruz” dedi.





