İSMET İNÖNÜ ÖLÜMÜNÜN 50.YIL DÖNÜMÜNDE ADANA’DA ANILDI

TOROS (Özel Haber) Meryem Ünal/ Sevil Çakmak  - Adana Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanlığı tarafından Türkiye Cumhuriyetinin ve CHP’nin ikinci Genel Başkanı İsmet İnönü’yü 50....

 İSMET İNÖNÜ ÖLÜMÜNÜN 50.YIL DÖNÜMÜNDE ADANA’DA ANILDI
Yayınlama: 25.12.2023
Düzenleme: 25.12.2023 16:37
A+
A-

TOROS (Özel Haber) Meryem Ünal/ Sevil Çakmak  – Adana Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanlığı tarafından Türkiye Cumhuriyetinin ve CHP’nin ikinci Genel Başkanı İsmet İnönü’yü 50. Yıldönümünde anma töreni düzenlendi. Anma töreni İsmet İnönü Parkında düzenlendi. Törene Seyhan İlçe Başkanı Ramazan Atikarslan, Seyhan Belediye Aday Adayı Hüseyin Orhan, Yüreğir İlçe Başkanı Av. Sabri Sarı ve çok sayıda partililer katıldı. Anma töreninde metni CHP Adana İl Başkan Vekili Halil Koçoğlu okudu.

Halil Koçoğlu konuşmasına İsmet İnönü’nün askeri hayatına değinerek başladı; “Türkiye Cumhuriyetinin ilk Başbakanı, ikinci Cumhurbaşkanı, asker, devlet adamı ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin 2. Gene Başkanı İsmet İnönü, 24 Eylül 1884′ te İzmir’de doğdu. Babası Malatya’ya yerleşmiş, Sivas Askeri Rüştiyesini (ilkokul) bitirdikten sonra 1895 yılında Topçu Harbiye’sine girdi. 1903-1906 yılları arasında Harp Akademisinden birincilikle mezun oldu. Kurmay yüzbaşı olarak Edirne’deki II. Ordu’ya atandı. 1907’de İttihat ve Terakki Cemiyetinde kısa bir süre çalıştı. 31 Mart Olayını bastırmak için toplanan Harekât Ordusuna Yeşilköy’de katıldı. Ahmet İzzet Paşa komutasında Yemen’e gönderilen Dördüncü Kolordu kurmay heyetinde yer aldı ve 1912’de binbaşılığa yükselerek Yemen kuvvetleri komutanlığı kurmay başkanı oldu. İlk diplomatik görevini burada üstlenip, İmam Yahya ile görüşerek barışı sağladı. Balkan Savaşı sırasında Çatalca’da bulundu.”

Koçoğlu, “4 Mayıs 1921’de Batı Cephesi komutanlığına atanarak, Birinci ve İkinci İnönü Savaşlarını kazandı. Generalliğe yükseldi ve İsmet Paşa olarak anılmaya başlandı. 1922 Sakarya ve Başkumandanlık Meydan Savaşlarında etkili oldu. Zaferin ardından Mudanya’da ateşkes görüşmelerini yürüttü. Dışişleri Bakanı ve Lozan baş delegesi oldu. 24 Temmuz 1923’te Lozan Barış Antlaşmasını imzaladı” dedi

“2.DÜNYA SAVAŞINA TÜRKİYE’Yİ SOKMAMAK İÇİN DEVLETLERARASI POLİTİKA ALANINDA ÇOK YÖNLÜ ÇALIŞTI VE BUNU BAŞARDI”

Halil Koçoğlu İsmet İnönü’yü anlatırken Türkiye Cumhuriyeti dönemindeki başarılarından bahsetti; “Atatürk’ün ölümünden sonra Türkiye Büyük Millet Meclisinin oybirliği ile Cumhurbaşkanı seçildi İkinci Dünya Savaşına Türkiye’yi sokmamak için devletlerarası politika alanında çok yönlü çalıştı ve bunu başardı. Çok partili demokratik hayata geçişi sağladı ve dürüst bir seçim yasası yaptırarak iktidarı devretti. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı ve muhalefet lideri olarak on yıl boyunca büyük bir demokrasi savaşı verdi. 27 Mayıs ihtilali ve seçimler sonucunda gerçekleşen üç koalisyonda başbakanlık yaptı ve bu görevini 6 Şubat 1965’e kadar sürdürdü. CHP‘de “ortanın solu” hareketini başlattı. 25 Aralık 1973’de Ankara’da hayata veda etti ve hükümet kararıyla Anıtkabir’e defnedildi.”

“GENEL BAŞKANIMIZ İSMET İNÖNÜ’YÜ SAYGI VE MİNNETLE ANIYORUZ”

Halil Koçoğlu İsmet İnönü’nün kişiliğine değinerek konuşmasını sürdürdü; İsmet İnönü, hayatı boyunca çalışkanlığıyla, her zaman kendini yenileyebilmesiyle, olayları ve konuları derinlemesine analiz etmesiyle bilinir. İnönü kariyerinin başlangıcında itibaren, bütün görevlerinde ve hizmetlerinde ciddiyetiyle ve yapabileceğinin en iyisini yapmasıyla dikkatleri üzerine çekmiştir. Mütevazılık İnönü’yü en iyi anlatan özelliklerinden biriydi. İnönü’nün astlarıyla ve sıradan insanlarla olan ilişkileri hep bu kişisel özelliği çerçevesindeydi. Hatalarını, başarısızlıklarını ve samimi düşüncelerini başkalarıyla paylaşmaktan çekinmezdi. Ayrıca sakinlik ve ölçülülüğü, olaylara dengeli yaklaşımı İnönü’nün bir diğer özelliğiydi. Hayatı boyunca serüvenden ve ütopik düşüncelerden uzak durdu, kısaca İsmet İnönü tam bir denge adamıydı”

“İSMET İNÖNÜ TAM BİR DENGE ADAMIYDI”

Koçoğlu, “Bu duygu ve düşüncelerle Cumhuriyetimizin ilk Başbakanı, ikinci Cumhurbaşkanı, halkımızın varlık ve yokluk mücadelesi olan Kurtuluş Savaşı’nın kahramanı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yol arkadaşı, Lozan Zaferi’nin mimarı, Genel Başkanımız İsmet İnönü’yü saygı ve minnetle anıyoruz” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.