İşinizin sağlığınıza olan olumsuz etkilerini hiç düşündünüz mü?
Son araştırmalar kalp sağlığına özellikle zararlı olabilecek dört spesifik mesleği tespit ediyor .
Son araştırmalar kalp sağlığına özellikle zararlı olabilecek dört spesifik mesleği tespit ediyor .

65 binden fazla kıdemli kadın arasında en yaygın kariyerlerin değerlendirilmesine dayanıyordu. Sonuçlar, muhasebe, hesap tutma veya denetim katipliği rollerinin yaşlı kadınlar için standart altı kardiyovasküler sağlık açısından daha büyük bir risk oluşturduğunu gösterdi.
Ayrıca, satış elemanlarının, ofis yöneticilerinin ve hemşirelik, psikiyatri ve evde sağlık bakımı pozisyonlarında çalışan kişilerin birinci basamak yöneticileri, akranlarına kıyasla daha kötü kalp sağlığına sahip olarak belirlendi ve yüksek kolesterol, yüksek tansiyon ve yüksek kan şekeri seviyeleri gibi rahatsızlıkların riskleri daha yüksekti. Tersine, öğretmenlik, danışmanlık ve emlak komisyonculuğu gibi işler, kötü kardiyovasküler durum olasılığının daha düşük olmasıyla ilişkili görünüyordu.
Araştırmacıların haberine göre, bazı mesleklerin kalp sağlığını daha ciddi şekilde etkilemesinin kesin nedenleri henüz belirtilmemiş olsa da, kanıtların stres ve hareketsizliğin katkıda bulunan faktörler olduğunu gösterdiğini belirtti .
“Kardiyovasküler sağlıkla ilişkili faktörleri bulabilirsek, kardiyovasküler hastalıkların ortaya çıkmasını önleyebiliriz. Doktorların daha yüksek risk taşıyabilecek kadınları belirlemenin bir yolu olarak meslekleri taraması mümkün olabilir.”
Egzersizin kalp için faydalı olduğu biliniyor ancak aynı dergide yayınlanan yeni bir araştırma, iş yerinde yüksek seviyede fiziksel aktivite yapmanın (kaldırma ve taşıma gibi) kardiyovasküler hastalık riskini artırabileceğini öne sürüyor.
Araştırmacı doktorlar, “İş yerinde yaptığınız fiziksel aktivite, iş dışında yaptığınız egzersize kıyasla kardiyovasküler sağlık açısından potansiyel olarak farklıdır. Bunu açıklayan bir hipotez, boş zamanlarınızda egzersiz yaptığınızda vücudunuzu çok belirli zaman dilimlerinde strese soktuğunuz ve vücudun toparlanmasına izin verdiğinizdir. İş sırasında yapılan aktivite genellikle bu toparlanma süresine izin vermez.” dedi.
Kaynak: Özel Haber - Emine Kırmızıdal