Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne bu ay sunulması beklenen 12. Yargı Paketi'ne ilişkin çalışmalar sürerken, paketin içeriğine dair yeni detaylar ortaya çıktı. Yaklaşık 60 maddeden oluşan taslak üzerinde değerlendirmeler devam ederken, kamuoyunda merak edilen bazı başlıklara açıklık getirildi.
AK Parti kaynakları, son dönemde gündeme gelen "IBAN mağduriyeti" konusunda pakette herhangi bir düzenleme öngörülmediğini belirtti. Kaynaklar, banka hesaplarının dolandırıcılık faaliyetlerinde kullanılmasına ilişkin hukuki sorunların büyük ölçüde Yargıtay içtihatlarıyla çözüldüğünü ifade etti. Hesabın kişinin bilgisi dışında kullanılması ile bilerek kullandırılması arasında hukuki açıdan net bir ayrım bulunduğu vurgulandı.
Öte yandan, kamuoyunda zaman zaman gündeme gelen genel af veya infaz indirimi beklentilerine de kapı kapatıldı. AK Parti kaynakları, 12. Yargı Paketi'nde genel af ya da infaz indirimi niteliğinde herhangi bir düzenlemenin yer almayacağını açıkladı.
Çocuklara Yönelik Suçlarda Cezalar Artıyor
Pakette yer alması beklenen düzenlemeler arasında suça sürüklenen çocuklara ilişkin ceza hükümlerinin yeniden ele alınması da bulunuyor. Buna göre, 12-15 yaş grubundaki çocuklar için ceza üst sınırının 15 yıldan 18 yıla çıkarılması planlanıyor. 15-18 yaş grubunda ise ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektiren suçlarda üst sınırın 24 yıldan 27 yıla yükseltilmesi öngörülüyor.
Ebeveyn İhmaline Daha Ağır Yaptırım
Taslakta aile hukukundan kaynaklanan yükümlülüklerin ihlaline ilişkin cezaların artırılması da yer alıyor. Buna göre, ebeveyn ihmali kapsamında verilen hapis cezasının alt sınırı 1 aydan 3 aya, üst sınırı ise 1 yıldan 2 yıla çıkarılacak. Çocukların güvenliğini ciddi şekilde tehlikeye atan durumlarda uygulanacak cezanın ise 1 yıldan 3 yıla yükseltilmesi planlanıyor.
Meclis'e sunulmasının ardından komisyon ve Genel Kurul aşamalarında görüşülecek olan 12. Yargı Paketi'nin nihai içeriği, yapılacak değerlendirmeler sonrasında netleşecek.




