Bölgedeki çatışma halinin temelinde İsrail Başbakanı Netanyahu’nun yayılmacı politikalarının yattığını belirten Bakan Fidan, İsrail’in jeopolitik hesaplarını dış müdahalelerle dayatmasına göz yumulmayacağını ifade etti. Fidan, Gazze’deki insani durumun ciddiyetine dikkat çekerek; Mescid-i Aksa’nın ibadete kapatılması ve Batı Şeria’daki yerleşimci şiddetinin yeni bir infiali tetikleyebileceği uyarısında bulundu.

Türk hava sahasına yönelen füze: "İran sahiplenmiyor"

Bakan Fidan, 13 Mart’ta İran’dan ateşlenen ve Türk hava sahasına yönelen balistik mühimmatın etkisiz hale getirilmesiyle ilgili önemli bir detay paylaştı. İranlı mevkidaşı Abbas Erakçi ile görüştüğünü belirten Fidan, şu ifadeleri kullandı:

"Kendileri bu olayı sahiplenmiyorlar; böyle bir talimat vermediklerini söylüyorlar. Ancak elde teknik veriler var. Biz bu iki beyan ve gerçeklik arasındaki zıtlığı kendileriyle askeri ve diplomatik düzeyde konuşuyoruz."

"Savaşın dünya ekonomisine zarar verme potansiyeli var"

Çatışmaların sadece bölgesel güvenliği değil, küresel ekonomik istikrarı da tehdit ettiğini vurgulayan Fidan, "Savaşın yayılması dünya ekonomisine büyük zarar verme potansiyeline sahip. Şimdiden ilk etkiler hissedilmeye başlandı" dedi. Türkiye'nin caydırıcı gücünün ne zaman ve nerede kullanılacağına dair stratejik bir akla sahip olduğunu belirten Fidan, şu aşamada diplomasinin işletilmesinin acil bir öncelik olduğunu kaydetti.

Türkiye ve Bangladeş arasında stratejik iş birliği

Toplantıda Türkiye ile Bangladeş arasındaki köklü kardeşlik bağlarına da değinildi. İki ülke arasında "Diplomasi Akademileri İşbirliği Mutabakat Zaptı" imzalandı.

Bangladeşli Bakan Rahman: "Saldırılarda 4 vatandaşımızı kaybettik"

Bangladeş Dışişleri Bakanı Khalilur Rahman ise Körfez bölgesindeki hava saldırılarında 4 Bangladeş vatandaşının hayatını kaybettiğini belirterek, "Bu çatışmalar bizi doğrudan etkiledi. Enerji piyasasındaki dalgalanmalar ve nakliyat sorunları yaşıyoruz. Gazze’deki kıyımı kınıyor, 1967 sınırlarında iki devletli çözümü destekliyoruz" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA