Gül: Birikimimizi toplumun esenliği için kullanmaya kararlıyız

(HABER MERKEZİ) –TOROS - Mimarlar Odası Adana Şubesi Yönetim Kurulu ve üyeleri 3 Ekim Dünya Mimarlık Günü dolayısı ile Atatürk Anıtı’na çelenk koydu. Mimarlar Odası...

Gül: Birikimimizi toplumun  esenliği için kullanmaya kararlıyız
Yayınlama: 04.10.2022
A+
A-

 

(HABER MERKEZİ) –TOROS – Mimarlar Odası Adana Şubesi Yönetim Kurulu ve üyeleri 3 Ekim Dünya Mimarlık Günü dolayısı ile Atatürk Anıtı’na çelenk koydu. Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Sedat Gül, ay boyunca bir dizi etkinlik gerçekleştireceklerini hatırlatarak, “Sağlıklı ve güvenli bir çevrede yaşama hakkının korunması konusundaki sorumluluğumuzu yerine getirmek üzere; mesleki deneyim, birikim ve bilgimizi tüm yaşam alanlarımız ve toplumun esenliği için kullanmaya kararlı olduğumuzu vurguluyoruz” dedi.

Her yıl farklı bir tema kapsamında çeşitli etkinlikler ile mimarlığın kentlerde ve yaşam alanlarındaki sorunların toplum gündemine getirilmesini, farkındalık oluşturulmasını amaçlamayan ve Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) tarafından Birleşmiş Milletler Habitat Günü ile paralel biçimde ilk kez 1985 yılında kutlanan Dünya Mimarlık Günü nedeniyle Mimarlar Odası Adana Şubesi tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk sunuldu. Saygı duruşu ve çelenk sunumunun ardından bir konuşma yapan Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Sedat Gül, Dünya Mimarlık Günü’nün bu yıl, 3 Ekim 2022 tarihinde “Esenlik için Mimarlık” teması ile Uluslararası Mimarlar Birliği üyesi yüzden fazla ülkede bir milyondan fazla mimar tarafından kutlanacağını kaydederek, “Mimarlar Odası olarak bu çerçevede, tüm birimlerimiz ve yetmiş bini aşkın meslektaşımız ile Dünya Mimarlık Günü ile başlayan hafta ve Ekim ayı boyunca ‘Mimarlık Haftası Etkinlikleri’ gerçekleştireceğimizi değerli kamuoyumuzla paylaşıyoruz. Sağlıklı ve güvenli bir çevrede yaşam hakkının korunması; bilime ve şehircilik ilkelerine uygun planlama ve nitelikli mimarlık hizmetleriyle şekillenen yaşam alanlarının oluşturulması; yapılı çevrenin sağlıklı ve kamu yararını gözeten politikalar çerçevesinde üretilmesi, kamu yönetiminin, merkezi ve yerel yönetimlerin, meslek mensuplarının, meslek kuruluşlarının ve ilgili tüm kesimlerin ortak sorumluluğudur” diye konuştu.

“KRİZİN ÖNCELİKLİ ETKİSİ RANT İÇİN PLANLANAN KENTLERDE GÖRÜLDÜ”

Tüm dünyada ve ülkemizde insanlığın yapısı, doğal ve kültürel çevrenin geleceği; iklim değişikliği, çevre sorunları, savaş ve çatışma, sömürü, açlık, yoksulluk, eşitsizlik ve ayrımcılık gibi nedenlerle tehdit altında olduğunu vurgulayan Gül, “Dünya genelinde sağlıksız kentleşme, çevre sorunları, afetler, savaşlar vb. nedenlerle yaşam alanları hızla yok olmakta, göç etmek zorunda kalanların sayısı hızla artmaktadır.

Tüm dünyada etkili olan Covid-19 salgınının ardından UIA Genel Kurulu; 2022 yılını “UIA Sağlık için Tasarım Yılı” olarak ilan etmiş ve tüm üye ülkeleri, mimarları ve meslek ortamını yapılı çevre üretiminde toplum sağlığını öncelik kabul etmeye, kamu yararını gözeten tasarım anlayışından yararlanmaya çağırmıştır” ifadelerini kullandı.

Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Gül, Türkiye’yi ve tüm dünyayı etkileyen salgın hastalık ve afetlerin giderek arttığı; ekonomik krizle birlikte toplumsal ve siyasal kriz koşullarının ağırlaştığı süreçlerin etkilerinin en fazla, yoğun yapılaşma ve rant amacıyla planlanan yapılaşmaya öncelik verilen büyük kentlerimizde görüldüğünü hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

ADANA İÇİN ORTAK AKIL ÇAĞRISI

“Yoğun yapılaşma koşulları alınması gereken önlemlerin uygulanmasını neredeyse olanaksız hale getirmiş; tasarımdan uygulamaya her yönüyle sermaye ve tüketim odaklı politikaların bileşeni haline gelen “planlama ve mimarlık” uygulamalarının toplumun sağlığı konusunda önemli tehditler oluşturduğunu ortaya koymuştur.

Mimarlar Odası olarak sağlıklı ve güvenli bir çevrede yaşama hakkının korunması konusundaki sorumluluğumuzu yerine getirmek üzere mesleki deneyim, birikim ve bilgimizi tüm yaşam alanlarımız ve toplumun esenliği için kullanmaya kararlı olduğumuzu vurguluyoruz. Bu kentlerimizden birisi de geleneksel mimari ve çağdaş mimarlığım en iyi sentezlenerek geleceğe taşınabileceği Adana’dır. Maalesef kentimizde mühendislik ve mimarlık hizmeti almadan üretilmiş olan yapı stoğunun büyük bir bölümünün güvensiz ve sağlıksız olduğu açıkça bilinmektedir. Kentsel dönüşüm adı altında üretilmeye çalışılan çareler ise kentimizde oluşan bu içinden çıkılmaz duruma çare aramak yerine, bilimsel yaklaşımdan uzak ranta dayalı uygulama anlayışı ile kamu ve toplum yararına değildir. Mimarlar Odası Adana Şubesi olarak bir kez daha kent bileşenlerini ortak bir akılla bilimsel çare aramaya davet ediyoruz. Nitelikli mimarlık ve planlama hizmetlerine toplumun tüm kesimlerinin erişimin sağlandığı; ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda esenlik ve toplumsal refahın temin edildiği bir gelecek dileğiyle meslektaşlarımızın ve toplumumuzun Dünya Mimarlık Günü’nü kutluyoruz.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.