ENERJİ FATURANIZI KESİN: BU 5 STANDART CİHAZIN FİŞİNİ ÇEKİN

Evinizdeki cihazların kullanmadığınız zamanlarda bile elektrik tüketebileceğini biliyor muydunuz?

ENERJİ FATURANIZI KESİN: BU 5 STANDART CİHAZIN FİŞİNİ ÇEKİN
Yayınlama: 11.07.2024
A+
A-

Cihazlar, hareketsiz görünseler bile elektrik faturanıza katkıda bulunabilirler. Paradan tasarruf etmek için fişini çekmeye değer cihazları inceleyelim.

Prizde fiş bırakmak bazen parayı çöpe atmak gibi olabilir. Cihazı aktif olarak kullanmasanız bile yine de güç çekebilir. Ayrıntılı analizler yaptıktan sonra, farkında olmadan enerji tüketmeye özellikle yatkın beş cihaz belirledik.

Hangi cihazlar bekleme modunda güç tüketir?

Bekleme modunda güç çeken cihazlar o kadar yaygındır ki muhtemelen evinizde birkaç tane vardır. Bu cihazların bir yıl boyunca ne kadar enerji kullandığını bilmek önemli tasarruflara yol açabilir.

Telefon Şarj aleti

Şarj cihazını takılı bırakmak yaygın bir uygulamadır. Çoğumuz sabahları telefonlarımızı fişten çeker ve işe gitmek için acele eder, şarj cihazını unuturuz. Bir yıl boyunca yalnızca az miktarda enerji (1,2 W) çekmesine rağmen, yaklaşık 35 TL’ye mal olabilir .

TV Set üstü kutusu

Set üstü kutu büyük bir sürpriz olabilir çünkü eğer onu bekleme moduna almazsak, televizyon kapalıyken bile güç tüketmeye devam eder. Yıllık maliyeti 3500 TL’ye  kadar çıkabilir.

Televizyon

Bekleme modundaki TV de az miktarda enerji kullanır (1-5 W), bu da bir yıl boyunca 1-5 dolara denk gelebilir. Ancak daha yeni TV modellerinde enerji tasarrufuna yardımcı olan dahili sistemler bulunur.

Dizüstü bilgisayar

Dizüstü bilgisayarın sık kullanımı enerji tüketimini de etkiler. Cihazı sürekli şarj etmek piline zarar verir ve güç kaynağından çıkarmamak bize yılda yaklaşık 70 TL’ye mal olur . Bu parayı başka bir şeye harcamaya değer.

Saatli cihazlar

Gazlı ocaklar, mikrodalgalar veya fırınlar gibi mutfak aletleri genellikle saat göstergesi işlevine sahiptir. Bunları kullanmadığımızda bile, saatleri çalıştırmak için güç tüketirler (yaklaşık 1,2 W), bu da yıllık 350 TL’ye denk gelir .

Özetle, bekleme modunda bırakılan cihazlar yılda yaklaşık  4200 TL’ye tüketebilir . Bu nedenle, şarj cihazlarını fişten çekip set üstü kutuyu bekleme moduna geçirmekte fayda var; küçük eylemler elektrik faturanızı önemli ölçüde azaltır.

Kaynak: Özel Haber - Serdar Akın

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.