Eğitim Sen Adana Şubesi, 2024-2025 Eğitim-öğretim birinci yarıyıl raporunu yayımladı

Adana Eğitim Sen, 2024-2025 eğitim-öğretim yılının ilk döneminin sona ermesiyle basın açıklaması düzenledi.

Eğitim Sen Adana Şubesi, 2024-2025 Eğitim-öğretim birinci yarıyıl raporunu yayımladı
Yayınlama: 17.01.2025
Düzenleme: 17.01.2025 16:15
A+
A-

2024-2025 eğitim-öğretim yılının ilk döneminin sona ermesiyle iki haftalık yarıyıl tatili bugün itibariyle başladı. Adana Eğitim-sen eğitimdeki istatistikleri masaya yatırdı. Basın açıklamasını Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Fatih Toprak okudu.

Başkan Toprak, “Boş kadro olmasına rağmen, uzunca bir süredir eğitim kurumlarına genel idari hizmetler, teknik personel ve yardımcı hizmetler sınıfında memur alımı yapılmamaktadır”

Eğitim Sen Adana şube başkanı Fatih Toprak, “Türkiye’de yıllardır çok ağır çalışma koşulları altında ve özveriyle görev yapan eğitim emekçilerinin yaşam koşulları giderek ağırlaşırken, boş kadro olmasına rağmen, uzunca bir süredir eğitim kurumlarına genel idari hizmetler, teknik personel ve yardımcı hizmetler sınıfında memur alımı yapılmamaktadır. Bu durum özellikle yardımcı hizmetli istihdamında ‘dışarıdan hizmet satın alma’ yöntemi ile taşeron çalıştırma uygulamalarının artmasına neden olmuştur. Okullarda yardımcı hizmetlerin büyük bölümü İŞKUR’un 9 aylık sürelerle istihdam edilen Toplum Yararına Çalışma Programı (TYP) personeli ya da yine İŞKUR bünyesinde başlatılan İşgücü Uyum Programı (İUP) gibi geçici personel istihdamı üzerinden yapılmaktadır. Millî Eğitim Bakanlığı’nın verilerine göre devlet okullarında toplam 143 bin 355 temizlik personeli görev yapmaktadır. Bu personelin 49 bin 578’i kadrolu personel, 30 bini İŞKUR TYP kapsamında, 63 bin 777’si ise İUP kapsamında istihdam edilmektedir” diye ifade etti.

“Eğitim emekçileri her geçen gün daha da kötü koşullarda çalışmaya mahkum edilmektedir”

Başkan Toprak, “Eğitim emekçileri her geçen gün daha da kötü koşullarda çalışmaya mahkum edilmektedir. Hak kayıpları ve ihlalleri bu dönem oldukça artmıştır. ÖMK ile ekonomik ve özlük haklarımızın iyileştirilmesi beklenirken, ekonomik anlamda makas açılmış, eşit işe eşit ücret prensibi yok sayılmıştır. Ücretli öğretmen arkadaşlarımız köle gibi açlık sınırının altını bırakın asgari ücret dahi alamamıştır. Okullarda şiddet giderek artmıştır. Hala güvenli bir okul ortamı yaratmaya yönelik adımlar atılmadığı gibi eğitim emekçileri hedef tahtasına konulmaktadır. Sözleşmeli öğretmen arkadaşlarımız güvencesiz olarak çalıştırılmaya devam etmektedir. Norm fazlası atamalarda ilin en uzak noktalarına olmadı il dışına kabul etmez ise sözleşmesinin feshine kadar giden bir süreç yaşatılmaktadır. Kadrolu, güvenceli, eşit bir çalışma yaşamını istiyoruz!” dedi.

Kaynak: Özel Haber - Çağlacan Kurt

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.