DÜNYA ALZHEMİER GÜNÜ
Bugün sizlerle Alzheimer hastalığını konuşacağız.21 Eylül Dünya Alzhemier gününü Başta unutkanlık olmak üzere çeşitli zihinsel ve davranışsal bozukluklara yol açan, günlük yaşam aktivitelerini etkileyen ilerleyici bir beyin hastalığı olan Halk arasında “bunama” olarak bilinen “demans” hastalığının en yaygın nedenlerinden biridir sizlerle bugün bu unutkanlık hastalığının üzerinde duracağız.
2030 Yılına kadar 75 milyona ulaşacağı DSÖ tarafından tahmin edilen bu hastalık, TÜİK tarafından yayımlanan 2022 yılı Türkiye Sağlık Araştırması Raporu’na göre, ülkemizde 65 yaş üzerindeki bireylerde Alzheimer hastalığı görülme sıklığı %5,5’tir. Bu durum, dünyada olduğu gibi ülkemizde de Alzheimer ile etkin bir şekilde mücadele etmenin gerekliliğini ortaya koymaktadır. Böyle olması durumda bu hastalık ne yazıkki halen tanınamıyor. Hasta ve hasta yakınları bilgilendirme toplantılarına, eğitimli bakım personeline, evde bakım hizmetlerinin geliştirilmesine ve psikolojik destek sağlanmasına ihtiyaçları vardır. Nörolojik bir hastalık olan Alzhemier hastalığı nedeni ne yazıkki tam anlaşılamamıştır.
Gelişimiyle ilişkili birçok çevresel ve genetik risk faktörü vardır. En güçlü genetik risk faktörü apolipoprotein E’nin bir alelinden kaynaklanmakta olduğu söylenmektedir. Diğer risk faktörleri kafa travması öyküsü, klinik depresyon ve yüksek tansiyon ‘dur.[1] Protein yanlış katlanma hastalığının ilerlemesi büyük ölçüde amiloid plaklar, nörofibriler yumaklar ve beynindeki nöronal bağlantıların kaybı ile ilişkili olabilmektedir.