Rusya-Ukrayna savaşının sona erdirilmesine yönelik çabaların hızlandığını belirten Doç. Dr. Berat Akıncı, Türkiye’nin yapıcı dış politikasına dikkat çekerek Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Savaşın kazananı, adil bir barışın kaybedeni olmaz” sözlerinin önemini vurguladı. Şubat 2022’den bu yana devam eden Rusya-Ukrayna savaşının çözümüne yönelik girişimler son dönemde artarken, Türkiye’nin sürece katkıları da öne çıkıyor. Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Berat Akıncı, savaşın bitirilmesi konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dile getirdiği “Savaşın kazananı, adil bir barışın kaybedeni olmaz” mottosunun kritik önem taşıdığını ifade etti.
“Bütün Dünya Savaşın Bitmesinden Yana”
Doç. Dr. Akıncı, savaşın sadece Ukrayna ve Rusya’yı değil, tüm dünyayı etkilediğini vurgulayarak, “Savaşın bitmesinin bölgeye ve küresel ekonomilere olumlu etkileri olacaktır. Bütün dünya bu savaşların bir an önce sona ermesi konusunda hevesli” dedi.
Trump’ın Yaklaşımı
ABD’nin eski başkanı Donald Trump’ın da sürece dahil olmak istediğine dikkat çeken Akıncı, Trump’ın Nobel Barış Ödülü alma isteğinin öne çıktığını belirtti. Ancak Ukrayna’nın yaşadığı kayıpları önemsemediğini dile getiren Akıncı, “Savaşı başlatmak kolay ama bitirmek zor. Putin masada elinin güçlü olduğunu düşünüyor. Trump ise Ukrayna’nın toprak ve enerji kayıplarını pek umursamıyor” ifadelerini kullandı.
“Türkiye Yapıcı Bir Dış Politika Uyguluyor”
Türkiye’nin barış masasında aktif rolüne işaret eden Akıncı, “Burada hem Avrupa Birliği hem de bölge ülkelerinin dahil olduğu bir masaya oturabilmek önemli. Türkiye bu noktada çok yapıcı bir dış politika uyguluyor. Umuyoruz ki Türkiye’nin de bu noktadaki temel tezleri dikkate alınır” şeklinde konuştu.