“DEPREMDE BÜYÜDÜĞÜMÜZ ŞEHİRLERİMİZİ, HATIRALARIMIZI KAYBETTİK”
TOROS (Özel Haber) Meryem Ünal/ Ümit Gül - Adana Barosu 6 Şubat depreminin 1. Yıl Dönümünde, kaybedilen vatandaşlar ve avukatları anmak için basın açıklaması gerçekleştirildi....
TOROS (Özel Haber) Meryem Ünal/ Ümit Gül – Adana Barosu 6 Şubat depreminin 1. Yıl Dönümünde, kaybedilen vatandaşlar ve avukatları anmak için basın açıklaması gerçekleştirildi. Törene Baro Başkanı Av. Semih Gökayaz ve TBB Genel Sekreteri Av. Veli Küçük, Mersin barosu Başkanı Av. Gazi Özdemir ile Baro yönetimi ve avukatlar katıldı. Basın açıklamasını Baro Başkanı Av. Semih Gökayaz okudu.
Başkanı Av. Semih Gökayaz, “Bundan tam bir yıl önce, kıyameti yaşadık. Saat 04.17’de, o hiç bitmeyen 65 saniyeyi yaşadık. O 65 saniye içerisinde on binlerce insanımızı kaybettik. Evlerimizi, iş yerlerimizi kaybettik. Sokaklarında büyüdüğümüz şehirlerimizi, hatıralarımızı kaybettik” diyerek ifade etti.
“YAŞANANLARIN DEHŞETİNİ ANLATMAK İÇİN SAYILARIN BÜYÜKLÜĞÜNE SIĞINMAK İSTEMİYORUZ”
Semih Gökayaz, “Yaşananların dehşetini anlatmak için sayıların büyüklüğüne sığınmak istemiyoruz. Resmî açıklamalara göre aralarında 122 meslektaşımızın da olduğu 50 binin üzerinde yurttaşımız hayatını kaybetti, 100 binin üzerinde insanımız yaralandı. Fiziken yaralanan yurttaşlarımızın yanında milyonlarca yurttaşımız manen yaralandı. Gerek depremde kaybettikleri yakınları nedeniyle gerekse deprem sonrası arama kurtarmadan başlamak üzere yaşananlar, insanımızda çok büyük yaralar açtı. Acıları sadece yaşamakla kalmak değil, acılardan dersler de çıkarmak gerekli. Bu acılar bir daha yaşanmasın, sorumlular yargı önünde hesap versin” dedi.
“YAKINLARI BULUNAMAYAN AİLELERİN SESİ DUYULSUN”
Gökayaz açıklamada deprem sonrasında ulaşılamayan vatandaşlara değinerek devam etti; “Aradan geçen bir yıla rağmen yakınları bulunamayan ailelerin sesi duyulsun, en azından bir mezar yerine sahip olsunlar istiyoruz. Kaybedilen uzuvların, bir ömür boyu taşınacak yaraların üzerinin yaklaşık sayılarla kapatılmasını istemiyoruz.”
Semih Gökayaz deprem sırasında yaşanan aksaklıklara değinerek açıklamasına şu şekilde devam etti; “Arama kurtarma çalışmalarında, yardım malzemelerinin ulaştırılmasında yaşananları unutmadık. Enkazları, tırnaklarıyla kazımak için koşup gelenleri; dişinden tırnağından artırdığını paylaşanları unutmadık. Meslektaşlarının ve yurttaşların yaralarını sarmaya koşan ve bu uğurda tüm kapasitelerini kullanan Barolarımızı unutmadık. İlk günden itibaren, Türkiye’nin dört bir yanından deprem bölgesine gelen, bir işin ucundan tutmaya çalışan yurttaşlarımızı unutmadık. Büyük bir organizasyon gerçekleştirip, bizleri yalnız bırakmamak ve adaletin gerçekleşmesini sağlamak için nöbetleşe görev almak üzere Türkiye’nin hemen hemen bütün barolarından gelen yüzlerce meslektaşımızı unutmadık.”
“DEPREM YARGILAMALARINDA TÜM SORUMLULARIN EN AĞIR YAPTIRIMLARIN UYGULANMASINI İSTİYORUZ”
Gökayaz, “Yurttaşların adalete erişimlerini sağlamak üzere konteynır ve çadırlardaki adli yardım bürolarında fedakarca görev alan meslektaşlarımızı unutmadık. Şimdi, depremin birinci yıl dönümünde, yaşanan acıları en derinden hissederken, bu acıların bir nebze olsun giderilebilmesi ve tekrar yaşanmaması için; Deprem yargılamalarında tüm sorumluların ortaya çıkarılmasını ve en ağır yaptırımların uygulanmasını istiyoruz. On binlerce bina yıkılmış olmasına rağmen, mevzuata aykırı yapılaşmaya göz yuman hiçbir kamu görevlisi yargı önüne çıkarılmamıştır. Binaların yıkılmasından sorumlu kamu görevlilerinin yargılanmasını istiyoruz” diyerek aktardı.
Semih Gökayaz açıklamada yaşanan sorunlara değindi; “Yürütülen soruşmalarda yaşanan en önemli sorunlardan biri; ehil bilirkişilerin bulunamaması veya sorumluluk almamasıdır. Deprem nedeniyle yürütülen soruşturmaların hızlı, etkin ve adalete uygun bir şekilde yürütülmesi ve sonuçlandırılması için konusunda uzman mühendis ve bilim insanlarını göreve davet ediyoruz.
Yakınlarını hala bulamayan ailelerin sesleri duyulsun istiyoruz. Enkazların insan sağlığına zarar verilmeden, atıklarının çevreye ve doğaya zarar verilmeden tasfiyesini istiyoruz. Yeniden inşa edilecek şehirlerimizin, hatıralarımıza saygı duyularak, tarihî ve kültürel dokuya uyularak kurulmasını istiyoruz.”
“BARINMA HAKKINI ESAS ALAN BİR YAKLAŞIMLA GERÇEKLEŞTİRİLMESİNİ İSTİYORUZ”
Gökayaz rant sisteminden bahsederek açıklamaya devam etti; “Bütün bunlar yapılırken yurttaşların, Baroların, meslek örgütlerinin ve sivil toplum kuruluşlarının da içerisinde yer aldığı demokratik katılım imkânı sağlanmasını istiyoruz. Yapılacak konutların bir rant dağıtımı mekanizmasına kurban edilmemesini, faaliyetlerin, barınma hakkını esas alan bir yaklaşımla gerçekleştirilmesini istiyoruz.”
Av. Semih Gökayaz, “Deprem felaketinden etkilenen yurttaşların mağduriyetleri daha fazla artırılmadan, tazmini mümkün olan tüm zararlarının giderilmesini istiyoruz. Bir yıldır nasıl inatla, inançla ve birbirimize umut vererek dayanışma gösterdiysek, taleplerimizin de aynı şekilde hep birlikte takipçisi olacağız. Ne kadar uzun sürerse sürsün; adalet sağlanana ve şehirlerimiz yeniden inşa edilene kadar biz bu işin peşini bırakmayacağız” dedi.