Çölyak hastalarına beslenme desteği sürüyor
(İHA) - Mersin Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından başlatılan ve şu anda 620 vatandaşın faydalandığı ‘Çölyak Hastalarına Destek Projesi’ ile vatandaşlar hem sağlıklı...
(İHA) – Mersin Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından başlatılan ve şu anda 620 vatandaşın faydalandığı ‘Çölyak Hastalarına Destek Projesi’ ile vatandaşlar hem sağlıklı beslenme fırsatı buluyor hem de bütçeleri rahatlıyor.
Buğday, arpa ve çavdarda bulunan glüten adlı proteine karşı hassasiyetle ortaya çıkan Çölyak hastalığı, özel beslenmeyi gerektiriyor. Hastalık bireylerin hayat kalitesini düşürürken, glütensiz gıdaların pahalı ve her yerde bulunmuyor olması sebebiyle de hastaları ekonomik olarak zor durumda bırakabiliyor.
3 yıl önce ‘Çölyak Hastalarına Destek Projesi’ni başlatan Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersin’de yaşayan Çölyak hastası 620 vatandaşa kişi başı haftalık 21 ekmek ve aylık 3 kilogram un desteğinde bulunuyor. Ayrıca Ramazan ayında ise glütensiz ürünlerin yer aldığı gıda kolisi desteği de sunuluyor.
“Ekmek ve un bulamıyordum”
Çölyak hastası olan ve Mersin Büyükşehir Belediyesinin desteklerinden faydalanan Feyhan Songül İzbulan, desteklerden memnun olduğunu belirtti. 55 yaşındaki İzbulan yaklaşık 20 yıldır Çölyak hastalığı ile mücadele ediyor. İlk teşhisin daha önce yaşadığı Şanlıurfa’da konulduğunu söyleyen İzbulan, “Bu hastalığın çok zor süreçleri var. İlk tanı konulduğu zamanlarda ekmek bulamıyordum, un bulamıyordum. Şartlar çok ağırdı. Mersin’e geldiğimde Mersin Büyükşehir Belediyesinin böyle bir katkı yaptığını duydum. İnternet üzerinden başvuru yaptım. Sağ olsun belediyemiz bana hemen dönüş yaptı” dedi.
“Bu proje bizim için büyük bir hizmet”
Çölyaklılara özel ürünlerin her markette bulunmadığını kaydeden İzbulan,“Bu unu ve ekmeği her yerde bulmamız çok zor. Hastalığımın en büyük sıkıntısı bizim için buydu. Büyükşehir Belediyemiz her ay bize bu imkanı gayet güzel veriyor. Verilen ekmek ve un fazlasıyla yetiyor. Belediyemiz bizi büyük ölçüde rahatlattı. Ben diğer Çölyak hastaları adına çok teşekkür ederim. Bu bizler için büyük bir hizmet” diye konuştu.
“620 kişiye ulaştık”
Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığında Sosyolog olarak çalışan Nurten Kılıç, proje bünyesinde verdikleri un, ekmek ve Ramazan ayında verilen koli desteğinin detaylarını paylaştı. Kılıç, projeden faydalananların sayısal verilerini de paylaşarak, “Bu proje başladığından beri 620 kişiye ulaştık. 3 yılda 715 bin 220 adet glütensiz ekmek, 15 bin 504 kilogram glütensiz un dağıtımı yapıldı” ifadelerini kullandı.
Vatandaşların projeden son derece memnun olduğunu ve farklı mecralardan teşekkürlerini ilettiklerini kaydeden Kılıç, “Başkanımıza, Büyükşehir Belediyemize ve bize projeden dolayı çok teşekkür ediyorlar. Çok memnun kaldılar. İlk başta ekmek ve unla başladık. Ramazan aylarında dağıttığımız kolilerle devam ediyoruz. Proje giderek genişliyor, farklı kollara da ayrılıyor” şeklinde konuştu.
Kılıç, projenin vatandaşları hem maddi hem de manevi anlamda rahatlattığını kaydederek, “Vatandaşlarımız glütensiz ürünlere hem ulaşım açısından zorluk çekiyorlardı hem de ekonomik açıdan zorluk çekiyorlardı. Büyükşehir Belediyesi olarak onları ekonomik anlamda desteklemiş olduk” dedi.