CİCERO  ADANA’DA VALİLİK  YAPMIŞTIR…

Yayınlama: 26.10.2024
Düzenleme: 25.10.2024 16:11
A+
A-

CİCERO : Romalı siyaset adamı, avukat ve hatip (M.Ö.106 – M.Ö. 43)

CİLİCİA (Kilikya = Adana)’nın Roma İmparatorluğu döneminde Roma şehri olması dolayısıyla M.Ö. 51 yılında Cicero PROKONSÜL (Vali) olarak CİLİCİA ‘yı yönetti….

Adana da Cicero Valilik yapmıştır…

Neden Romanın Doğu eyaletlerinden biri olan Adana’ya sürgün edilmişti ?…

M.Ö.59 ‘DA Sezar’ın Konsül olarak Crassus ve Pompeius’ la ilk Triumvirliği kurmasıyla ılımlılar partisi azınlığa düşünce Tribunus savcısı Clodius tarafından darbecileri idam ettirdiği için hakkında soruşturma açılan Cicero, daha sürgüne yollanma kararı çıkmadan mallarına el koyma buyruğu verildiği sırada Romadan ayrıldı. Cilicia ‘ya (Adana) Prokonsül (Vali) olarak gönderildi…

Günümüzde hemen hemen tüm Hukuk Fakültelerinde Hukuk tarihinde okutulan DE ORATORE (Hitabet üstüne), DE REBUBLİCA (Devlet üstüne) adlı kitaplarını Adana’da yazdı.

Cicero hukuk ve siyaset alanındaki hitabet sanatının en önemli kişilerinden biridir. Siyasal incelemelerinde Cicero PLATON un (Eflatun) Cumhuriyet anlayışını izlemiştir ama gerçeğe daha yakındır. De Legibus (Yasalar üstüne) adlı yapıtında ,SİTE’nin (Şehir devleti demektir) yazılı yasalarını bir doğal hukuka dayandırmıştır.  Siyaseti ve yargı mekanizmasını böyle bir felsefe temeline dayandırma kaygısı ,CİCERO nun Fransa’da aydınlanma çağının en çok okunan yazarları arasına girmesine yol açmıştır.

Bıraktığı büyük savunma söylevleri (Milo yu ve Murenayı savunma) ve siyasal söylevleri (Catilinaria , Philippicae) Güçlü bir düzenlemeyle oluşturan Cicero ayrıca alay ve aşağılamayı şaşırtıcı bir rahatlıkla kullanmayı bilmiş ve Latinceyi büyük bir ustalıkla kullanmış dünyanın en önemli hatiplerinden biridir.

Sezar’ın baskıcı yönetimleri altında bir kenara çekilerek Felsefeyle avunmaya çalıştı .Sezar ölünce siyasette yeniden etkili olmayı denediyse de ,Cumhuriyeti kurtarma yolundaki atılımı  Octavius ile Antonius un hırsları karşısında başarısızlıkla sona erdi. Antonius a karşı on dört Philippicae söylevini verdiği için düşmanlığını çekti.

Octavius’un Antonius’la anlaşıp Lepidusla birlikte ikinci Triumvirliği kurmasından sonra yine başka bir sürgüne gönderilip Formiae’ de boynu vuruldu. Başı ile elleri Hatipler kürsüsünde sergilendi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.