Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Orhan Sümer, tarım ve hayvancılık politikalarına yönelik eleştirilerde bulundu. Sümer, hem çiftçilerin hem de bal üreticilerinin artan maliyetler, bürokratik engeller ve yetersiz destekler nedeniyle üretimden vazgeçme noktasına geldiğini ifade etti. Sümer, tarım emekçilerinin tek dayanağı olan desteklerin giderek ortadan kaldırıldığını vurguladı. Son olarak dekar başına verilen 2.500 TL’lik desteğin artık verilmeyeceğinin konuşulduğunu belirten Sümer, “Çiftçi zaten artan mazot, gübre, ilaç fiyatlarıyla baş edemez hale gelmişken, bu desteğin kaldırılması üreticiyi toprağa küstürmek anlamına geliyor. İktidar, üretimi değil ithalatı destekleyen anlayışını sürdürerek ülkeyi gıda krizine sürüklüyor.” dedi.

Ayhan Barut’tan deprem vergisi tepkisi: “40 milyar dolar nerede?”
Ayhan Barut’tan deprem vergisi tepkisi: “40 milyar dolar nerede?”
İçeriği Görüntüle

“Bal üreticisine kolaylık değil, engel getiriliyor”

Bal üreticilerinin de ciddi sıkıntılar yaşadığını söyleyen Sümer, yer tahsisi, ruhsat süreçleri, üretim izinleri ve pazarlama sorunlarının üreticiyi zor durumda bıraktığını kaydetti. “Doğal üretimi teşvik edecek adımlar atılması gerekirken, bürokratik engellerle üreticinin önü kesiliyor. İklim değişikliği, artan maliyetler ve pazar sıkıntılarıyla mücadele eden arıcılarımıza destek olunması gerekirken, adeta yalnız bırakılıyorlar.” ifadelerini kullandı.

“Tarım ve hayvancılıktaki bu tablo tesadüf değil”

Sümer, yaşanan sorunların bilinçli bir tercihin sonucu olduğunu savundu. “Çiftçiyi, köylüyü, üreticiyi sahipsiz bırakan bu politikalar, yandaş ithalatçıları zengin etmek için yerli üretimi bitiriyor. Böyle giderse hem soframızdaki ekmek küçülecek hem de ithalata bağımlılık daha da artacak. Biz CHP olarak, tarım ve hayvancılıkta milli politikaların uygulanması, üreticinin yeniden ayağa kaldırılması için mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz.” diye konuştu.

Kaynak: Orhan Sümer