“BUGÜN AVUKAT İÇİNDE ADALET HAYKIRMAK ZORUNDA KALIYORUZ”

TOROS (Özel Haber) Meryem Ünal/ Sevil Çakmak - 5 Nisan Avukatlar Günü’nün 146. Yılı kutlamaları çerçevesinde ilk olarak Atatürk Parkı’nda Atatürk Anıtına çelenk sunumu gerçekleştirildi. Avukatlar...

“BUGÜN AVUKAT İÇİNDE ADALET HAYKIRMAK ZORUNDA KALIYORUZ”
Yayınlama: 05.04.2024
A+
A-

TOROS (Özel Haber) Meryem Ünal/ Sevil Çakmak – 5 Nisan Avukatlar Günü’nün 146. Yılı kutlamaları çerçevesinde ilk olarak Atatürk Parkı’nda Atatürk Anıtına çelenk sunumu gerçekleştirildi.

Avukatlar günü çerçevesinde düzenlenen etkinlikler Adana Barosunda Avukatlar Salonunda basın açıklaması ve meslekte 25. Yılını tamamlayan avukatlara plaket töreni gerçekleşti. Basın açıklamasını Adana Barosu Başkanı Semih Gökayaz okudu.

“ADALETE ERİŞİM HAKKI İÇİN GÜÇLÜ AVUKAT GÜÇLÜ AVUKAT İÇİN GÜÇLÜ BARO GEREKİR

Av. Semih Gökayaz, “Sayın önceki dönem baro başkanlarım, sayın Çukurova Gazeteciler Cemiyeti başkanım, sayın yönetim kurulu üyelerim, saygıdeğer meslektaşlarım, sevgili basın emekçileri hepinizi Adana barosu adına sevgiyle, saygıyla selamlıyorum.  Demokratik toplumun temel direği adalet, adalete erişimin güvencesi Avukattır. Avukat yalnızca müvekkilin değil, savunma hakkının temsilcisi ve hak savunucusudur. Avukat olmadan acil yargılanma olmaz. Acil yargılama olmadan toplumsal barış ve güven tesis edilemez. Savunma hakkının güvencesi olarak avukat hukuk devletinin hayata geçirilmesini sağlar. Bizler yüklendiğimiz bu onurlu görevi kutsallığına yakışır şekilde özen, doğruluk ve onurla yerine getirmenin çabası içerisindeyiz. Adalete erişim hakkı için güçlü avukat güçlü avukat için güçlü baro gerekir. Yurttaşın haklarının savunucusu, avukat, avukatın savunucusu, barolardır. Baro yalnızca meslek örgütü değildir. Yurttaşların, başta adil yargılanma olmak üzere hak ve örgütlerinin. Ancak ülkemizde avukatların sosyo ekonomik sorunları her geçen gün artmıştır. Mesleğimizin ve baroların ekonomik sürdürebilirliği, tarihimizin en alt düzeyine inmiş durumdadır. Yalnızca ekonomik değil, aynı zamanda hukuki ve fiziki şiddetle de karşı karşıyayız. Avukatlar, müvekkilleriyle özdeşleştiriliyor, yargılanıyor, darp ediliyor. Yaralanıyor ve öldürülüyor. Bugün avukat içinde adalet haykırmak zorunda kalıyoruz. Yaşadığımız sorunlar mesleğimizin icrasını imkansız hale getirirken adaletin tesisi önünde bir engel oluştur.  5 Nisan avukatlar gününde mesleğimizin sorunlarının yönelik taleplerimizi bir kez daha kamuoyunun dikkatine sunuyoruz.” dedi.

“BUGÜN AYNI ZAMANDA MESLEKTE 25 YILINI GERİDE BIRAKAN MESLEKTAŞLARIMIZIN ONUR VE GURUR GÜNÜ”

Adana Barosu Başkanı Semih Gökayaz basın açıklamasında baro olarak isteklerini şu şekilde sıraladı; “Nitelikli bir hukuk eğitimiyle hem mesleğinizde hem de adalet hizmetlerinde niteliğin arttırılmasını istiyoruz Avukatlık mesleğinin iş alanlarının daraltılmasının önüne geçilmesini istiyoruz. Kamu avukatlarının, özlük alanlarının haklarının kanunla düzenlenmesini istiyoruz. Kişisel verilerin korunması gibi gerçeklerle mesleki faliyetlerimizin engellenmemesini istiyoruz. CMK ücret darbesinin, avukatın, emek ve mesaisini karşılayacak düzeyde olmasını istiyoruz. Baro gelirlerinin arttırılmasını sağlayacak hukuki mekanizmaların hayata geçirilmesini istiyoruz. Meclis faaliyetimizin temeli olarak yargı bağımsızlığının tesisinin hukukun üstünlüğü içerisine uygun hareket edilmesini istiyoruz. Mesleğimizin itibarının korunmasını istiyoruz. Stajyer avukatlar için  hazineden karşılanacak ücret istiyoruz. Adli yardım ödeneklerinin arttırılmasını istiyoruz. Başta CMK ve Adli yardım ödemelerinde olmak üzere avukatlık hizmetleri için KDV indirimi istiyoruz. Bağlı çalışan avukatların hukuki sözlerinin güvence altına alınmasını istiyoruz. 28 Nisan’da, 27 Nisan’da büyük savunma mitingi için tüm meslektaşlarımızı Ankara’da omuz omuza olmaya davet ediyoruz. Mesleğimizin içinde bulunduğu ağır sosyo ekonomik koşulların avukata dönük şiddet vakaların artışın, mesleğimizi icra ederken önümüze çıkartılan  her türlü engelin özünde vatandaşın en temel hakkı olan savunma olduğunun bir kez daha altını çizmek istiyoruz. Savunma makamı tüm bu olumsuz koşullara rağmen dün olduğu gibi bugün de yurttaşlarımızın yanında yer alarak hukukun üstünlüğünü ve insan hakları toplumu korumak, yargılamanın adil gerçekleşmesine sağlam görevlerini yerine getirmeye devam etmektedir. Bugün aynı zamanda meslekte 25 yılını geride bırakan meslektaşlarımızın onur ve gurur günü. Avukatlık mesleğini kendisine adayan mesleğinizin her türlü zorluğuna karşı mücadeleden asla vazgeçmeyen taşıdığı cübbenin onur ve gururunu bilen, kutsallığını yaşayan, mesleğimize, ömrünün çeyrek hakkını vermiş meslektaşlarımız onlara en kalbi teşekkürlerimi sunuyorum. Sağlıkla icra edecekleri ve meslek heyecanlarının hiç solmadığı nice 25 yıllar diliyorum.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.