Barut’tan ithalat tepkisi

ADANA- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Avrupa Birliği ve bir çok ülkeden yapılan yağlık ayçiçeği...

Barut’tan ithalat tepkisi
Yayınlama: 21.10.2022
A+
A-

ADANA- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Avrupa Birliği ve bir çok ülkeden yapılan yağlık ayçiçeği ithalatında gümrük vergisinin yüzde 27’den yüzde 5’e düşürülmesini sert sözlerle eleştirdi. AKP iktidarının ithalat sevdasının artarak sürdüğünü aktaran Barut, “Maliyetler 3-5 kat artarken çiftçinin ürününü maliyetin altında kurda kuşa yem eden AKP iktidarı, çiftçiyi ve tarımı desteklemediği gibi adeta ölüm fermanını imzalayarak ithalatta gümrük vergisini düşürüyor. Bu yanlış karardan dönülsün” dedi.

“KÖTÜLÜKTEN VAZGEÇİN”

İthalat Rejimi Kararında Değişiklik Yapılmasına İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı’na göre, Malezya, Güney Kore, Avrupa Birliği, Birleşik Krallık, Gürcistan ve Singapur’un da aralarında bulunduğu birçok ülkeden ithal edilen ayçiçeği tohumunda gümrük vergisi oranının yüzde 5 olarak uygulanacağını aktaran Ayhan Barut, Bosna Hersek’ten ayçiçeği ithalinde ise gümrük vergisi alınmayacağını hatırlattı. Söz konusu kararın 7 gün sonra yürürlüğe gireceğini ifade eden Barut, “Şimdi Avrupa, Gürcistan, Güney Kore, Malezya, Venezuela, D-8 ülkeleri ve diğer ülkelerden yapılan yağlık ayçiçek ithalatında gümrük vergisi yüzde 27’den yüzde 5’e düşürüldü. Bu vahim yanlışı niye ısrarla yapıyorlar? Çiftçiye ve ülke tarımına kötülük yapmaktan vazgeçin” diye konuştu.

“İTHALATI DEĞİL İHRACATI ÖNCELEYİN”

Ayçiçeği üretiminde maliyetlerin en az 3-5 kat arttığını dile getiren Ayhan Barut, şunları kaydetti: “Geçen sene bu zamanlar 6-7 lira olan mazotun fiyatı 30 liraya dayandı. Ayçiçeği üreticimiz bu sene bir kilosunu 14-15 liraya aldığı gübreyi tarlalarında kullandı. Maliyetler katlanırken ürün fiyatı adeta yerinde saydı, çiftçimiz mağdur oldu. Geçen sezon Ukrayna-Rusya arasındaki savaştan kaynaklı yağ krizi yaşanmıştı. Ülkemizde yaşanan yağ krizinin ve bu utanç manzarasının tek sebebi olan AKP iktidarı hala yanlış yapmaya devam ediyor. AKP yerli üretimi desteklemediği ve yerli çiftçiye ürettirmediği için ayçiçeğinde ithalata bağımlıyız. Oysa ülkemizde yeterli üretim imkanı var. Türkiye’de 600 bin hektar alanda ayçiçeği üretiliyor ve 2 milyon ton civarında üretimimiz var. Ülkemizin ihtiyacı ise 3.5-4 milyon ton civarında. Her yıl 1 milyon tonun üzerindeki ithalat nedeniyle 1 milyar dolardan fazla para dışarıya gidiyor. Ayçiçeği üretiminde yeterliliğimiz sağlanmalı, yağda dışa bağımlılığımız bitmeli. Bu açıdan ayçiçeği ithalatında gümrük vergisini düşürmek yerine üretime ve üreticiye destek verilmeli. İthalatı değil ihracatı önceleyen adımlar atılmalı, bu tarihi yanlıştan dönülmelidir.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.