BABAEVİNE VEDALAŞAN GELİN GELENEĞİ BOZMADI

Reşatbey Mahallesi Salih Bosna Apartmanında gelin babaevinden davul- zurna eşliğinde uğurlandı.

Yayınlama: 06.06.2024
A+
A-

 

Reşatbey Mahallesi Salih Bosna Apartmanında davul- zurna eşliğinde yapılan tören ile gelin alma merasimi ile gelin babaevinden vedalaşarak ayrıldı.

Gelin alma merasimi Ülkemizde düğünlerin en önemli bölümünü oluşturur. Gelin alma merasimi ayrıca her yörede yapılan düğünlerde uygulanan en yaygın ve en geleneksel adetlerimizdendir.

Gelin alma, damat evinden damadın, damadın aile büyüklerinin, yakınlarının ve akrabalarının konvoy ile gelin evine doğru hareket etmesi ile başlar. Genellikle gelin alma için davul zurna kiralama hizmeti alınmış ise davul zurna da bu konvoya dahil olur. Damat konvoyu yolda korna çalarak gelin evine kadar gelir. Gelin evinin önüne gelindiğinde davul zurna kapının önünde hemen çalmaya başlar. Konvoyda araçlardan inen damat tarafı akrabaları burada davul zurna eşliğinde halay çekip oyun havaları oynayabilirler.

Daha sonra damat ve aile büyükleri gelin alma merasimi için gelin evine çıkarlar. Gelinin kuşağını evde erkek kardeşi bağlar.  Daha sonra damat tarafı gelin evine geldiğinde gelin alma duaları bir aile büyüğü tarafından yapılır. Evliliğe adım atacak olan genç çiftin evliliklerinin mutlu ve huzurlu bir şekilde bir ömür boyu sürmesi, hayırlı evlatlar yetiştirmeleri, sonsuza kadar birlikte sağlıklı ve mutlu yaşamaları şeklinde dualar yapılır.

Daha sonra gelin baba evinde anne babası ve aile büyükleri ile vedalaşır. Gelini babası damat ve damat evi büyükleri ile birlikte evinden uğurlar. Gelin binanın önüne geldiğinde davul zurna eşliğinde testi kırarak gelin arabasına kadar damat ile birlikte gelir.

 

Kaynak: Özel Haber - Serdar Akın

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.