CHP Adana Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın açıkladığı 2026 sezonu tarımsal destekleme tutarlarına tepki gösterdi. Bakanlığın destek katsayısını yüzde 27 artırarak dekara 310 lira olarak belirlemesini yetersiz bulan Barut, çiftçilerin artan maliyetler karşısında büyük sıkıntı yaşadığını söyledi.

Tamer Dağlı, Tespih ve Doğal Taşlar Fuarı’nı Ziyaret Etti
Tamer Dağlı, Tespih ve Doğal Taşlar Fuarı’nı Ziyaret Etti
İçeriği Görüntüle

“Maliyetler Katlanıyor, İktidar Oral Değil”

Mazottan gübreye, zirai ilaçtan sulamaya tüm girdilerde ciddi artış yaşandığını dile getiren Barut, açıklanan desteklerin üretimin sürdürülmesini güçleştirdiğini vurguladı. Patates ve mısır gibi ürünlerin destek dışına alınmasının yanlış olduğunu belirten Barut, “Sulama yatırımlarına ağırlık verilmesi gerekirken iktidar oralı olmuyor” dedi.

“Sürdürülebilir Üretim İçin Harekete Geçilmeli”

Tarımsal desteklerin yalnızca üreticiyi değil, tüketiciyi de doğrudan etkilediğini hatırlatan Barut, nitelikli ve planlı tarım politikalarının önemine dikkat çekti. Şubat ve Nisan aylarında yaşanan zirai don felaketlerinin yaralarının henüz sarılmadığını ifade eden Barut, verilen desteklerin zararların yanında “devede kulak” kaldığını belirtti. Çiftçilerin feryadının duyulması gerektiğini vurgulayan Barut, “Üretimin devamı için desteklerin yeniden revize edilmesini istiyoruz” diyerek çağrıda bulundu.

Kaynak: Ayhan Barut