Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (ATÜ), enerji maliyetlerini düşürmek ve sürdürülebilir kampüs hedefi doğrultusunda fakülte çatılarına güneş enerjisi panelleri yerleştirdi. Kurulan 750 kilovat gücündeki güneş enerjisi santrali sayesinde üniversite, tükettiği elektriğin büyük bir bölümünü artık kendisi üretiyor. Bu sistemle ayda yaklaşık 2 milyon lira, yılda ise 24 milyona yakın tasarruf sağlandığı açıklandı.

“Kendi elektriğini üreten üniversite” hedefi

Küresel iklim değişikliğinin etkileri ve yükselen enerji fiyatlarının yenilenebilir kaynakların önemini artırdığını vurgulayan üniversite yönetimi, kampüste enerji verimliliğini artırmak için çalışmalarını genişletti. ATÜ’nün çatısına kurulan GES’in yanı sıra, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı onay sürecindeki “otopark üstü güneş enerji panelleri” projesinin hayata geçmesiyle birlikte üniversitenin tükettiğinden yüzde 40 fazla enerji üretir hale geleceği belirtildi.

Atü’de Güneş Enerjisi Dönemi Aylık 2 Milyon Tl Tasarruf (3)

Rektör Sözen: “Yeşil kampüs için çalışıyoruz”

ATÜ Rektörü Prof. Dr. Adnan Sözen, üniversitenin artık kendi enerjisini kendi üreteceğini belirterek, şunları söyledi:

"İklim değişikliğini hepimiz fark ediyoruz ve yenilenebilir enerji çok önemli bir kavram olarak karşımıza çıkıyor. Temiz enerjiden yararlanmak istiyoruz. Üniversite olarak ‘Kendi elektriğini kendi üreten üniversite' sloganıyla bu işe başladık. Şuanda binalarımızın çatılarında 750 kilovatlık bir kurulu gücümüz var. Bunu devreye aldık ve inşallah yeşil kampüse dönüşmek için elimizden geleni yapacağız"

Atü’de Güneş Enerjisi Dönemi Aylık 2 Milyon Tl Tasarruf (2)

“Tüketimin yüzde 60’ını karşılıyoruz”

Yaz aylarında tüketilen elektriğin yüzde 60’ını mevcut kurulu güçle karşıladıklarını belirten Sözen, "Şuandaki kurulu gücümüz ile yaz aylarında tüketilen elektriğin yüzde 60'ını kendimiz karşılayabiliyoruz. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nda bir projemiz var. Otoparklarımızın üzerine de 1.3 megavatlık bir santral kuracağız. O tamamlandığında kendi elektriğini kendi üreten üniversite olmanın yanı sıra yüzde 40'da fazla elektrik üreteceğiz. Bu projeler ile birlikte ayda 2 milyon liraya yakın bir tasarrufumuz var. Bütün projeler tamamlandığında inşallah hiç elektrik ücreti ödemeyeceğiz. Bu projeleri kendi paralarımızla yapıyoruz" dedi.

Atü’de Güneş Enerjisi Dönemi Aylık 2 Milyon Tl Tasarruf (1)

Listeria tespit edilen peynir marketlerden toplatılıyor
Listeria tespit edilen peynir marketlerden toplatılıyor
İçeriği Görüntüle

Seyhan Baraj Gölü için GES önerisi

Prof. Dr. Sözen, Adana’da enerji üretimine katkı sağlayabilecek bir öneride de bulunarak, Seyhan Baraj Gölü üzerine güneş enerjisi panelleri kurulmasının hem buharlaşmayı azaltacağını hem de panellerin soğutulması sayesinde verimliliği artıracağını söyledi. Sözen, " Sıcak iklimlerde panellerin soğutulmasına ihtiyaç var ve paneller soğutulduğunda verimlilik artıyor. Bu kapsamda Seyhan Baraj Gölü'nün üzeri kaplanabilir. Hem suyun buharlaşması önlenir hem de paneller soğuduğu için verimleri artar. Daha fazla bir elektrik üretimi olur. Çevreci bir üniversiteyiz ve kamu kurumu olarak Adana'ya örnek olabilecek bir tesis burası" diye konuştu.

Kaynak: İHA