ATB Başkanı Bilgiç’ten, Adana için çözüm arayışları
Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ile Ankara’da TOBB’un evsahipliğinde bir araya geldi. Adana’da alt yapı yatırımlarına başlanan tarıma dayalı ihtisas OSB’ler hakkında bilgi paylaşımında bulundu. Sera ve Su ürünleri OSB’lerin kısa süre içerisinde bitirilmesi için Bakandan destek istedi.
Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ile Ankara’da TOBB’un evsahipliğinde bir araya geldi. Adana’da alt yapı yatırımlarına başlanan tarıma dayalı ihtisas OSB’ler hakkında bilgi paylaşımında bulundu. Sera ve Su ürünleri OSB’lerin kısa süre içerisinde bitirilmesi için Bakandan destek istedi.
Tarımsal Üretim Planlaması Yönetmeliği’nin resmileştiğini söyleyen Adana Ticaret Borsası Meclis Başkanı Osman Bağış, açtığı Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısında yaptığı konuşmada “Yeraltı sularının yetersiz seviyede ve su sıkıntısı olduğu bakanlıkça tespit edilen 11 il ve 52 ilçede 2025 yılı itibariyle mısır ekiminin her yıl yapılması yasaklanacaktır. Mısır üretiminin yasaklanacağı bölgelerdeki üretim açığını kapatmak için önem arzeden ilimizde; daha fazla mısır üretimi yapabilme açısından su kaynaklarımızı en etkin ve en verimli şekilde kullanmak zorundayız. Bu sebeple bölgemizde su sıkıntısı çekmemek ve su tasarrufu yapmak için salma (vahşi) sulamadan vazgeçilip, daha fazla ürün almamızı sağlayan yağmurlama ve damla sistemi kullanılmalıdır. Hedef ‘suda sıfır israf’ olmalıdır. İmamoğlu Sulama Projesi etap etap devam ediyor. Suya kavuşan topraklarda ürün çeşitliliği artmaktadır. Böylelikle hem çiftçimiz hemde milli ekonomimiz kazanacaktır.” dedi.
ŞAHİN BİLGİÇ, “TOPRAKLARIMIZIN KIYMETİNİ BİLMEMİZ LAZIM”
Ekim ve Kasım aylarını dolu dolu geçirdiklerini ifade eden Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, yaptığı aylık değerlendirmede “Adana olarak tarım ürünleri ve tarıma dayalı sanayi ürünlerindeki ihracatımız bizim genel ihracatımız içindeki payı yüzde otuzları geçiyor. Sera ve Su Ürünleri OSB’lerimiz faaliyete geçtiğinde ihracatımız en az 2 kat artacaktır. Yapımı devam eden OSB’lerimizin faaliyete geçirilme sürecinin hızlandırılması için yatırım desteklerinin artırılmasını bakanımızdan talep ettik. Ayrıca ülkemizin en verimli topraklarında vahşi salma sulamalar sonunda maalesef çoraklaşma başladı. Tarımsal sulama konusunda tüm ülkede çözüm üretilmesi şart oldu. Çukurova’mızın tamamının kapalı devre basınçlı sulama sistemine biran önce geçmesi lazım. Her zaman söylediğim gibi havamızın, suyumuzun, toprağımızın kıymetini bilmeliyiz ve korumalıyız. Bu sebeple Adanamızın sulama ile ilgili hazırlanmış tüm projelerin aksamadan hızlıca yaşama geçirilmesi için bakanımızla istişare ettik. Projelerin 2025 yılında hayata geçirilmesinin başlayacağının sözünü aldık. Su kaybının önüne geçilmesi, tasarruf edilmesi ülkemizin tarımsal geleceği için çok önemlidir.”
TARIMSAL PLANLAMA MOTİVASYONU YÜKSELTECEK
‘Üretim Planlaması’ konu başlığı altında Tarım İl Müdürlüğü bünyesinde; ilgili kurum, kuruluş ve paydaşlar olarak düzenli şekilde ilçeleriyle birlikte Adanayı masaya yatırdıklarını dabelirten Başkan Bilgiç, “Adana’nın neresinde bir sıkıntı var? Nerede yeni bir gelişme olması lazım? Orada incelemeler yapılıyor, sahadan gelen bilgilerle kritik yapıp, raporlanıyor. Sonucu bakanlığa gönderiliyor. Yapılan bu çalışmalar tarımda motivasyonu artırıcı güzel gelişmelerin öncüsü olacaktır. Mısır ekimi bölgemizde biraz daha artabilir. Türkiye’nin yüzde otuzundan fazla narenciye bölgemizde üretiliyor. Narenciye üretici sıkıntıya düşürülmemeli. Son dönemde ihracata yönelik yeni farklı çeşitler üretildi. Bölgenin tarım potansiyeli suyun ve teknolojinin iyi kullanılması ile üreticilerimiz emeklerinin karşılığını daha iyi alacaktır. Bu gün yaşanan ekonomik sıkıntılar sadece tarımda değil, sanayi, ticaret gibi her alana yansıyor. Bu dönemi daha kontrollü bir şekilde geçirelim derim. 2025 yılının sonuna doğru enflasyonun düşürülmesi, piyasaların hareketlenmesi gibi dönüşler bekliyorum. Üretim Planlaması 2025 yılında başlayacak. Üç yılı kapsıyor. Tarım Bakanımız ve ekibi bu konunun arkasında kesinlikle duracağını ifade ediyor. Devletimizin bu konudaki kararlılığı ile oluşabilecek olumsuzlukların üstesinden geliriz diye düşünüyorum.“ diye konuştu.
YENİŞEHİR TSO’DAN ATB’YE ZİYARET
ATB Meclis toplantısı sonrası Bursa Yenişehir Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim ve Meclis Üyeleri ile bir araya gelen Başkan Bilgiç, ATB’nin dünü, bugünü ve gelecekle ilgili projelerinden bahsetti. Yenişehir TSO Başkanı Orhan Torun ve yönetimini ATB Kompleksinde misafir etmekten mutlu olduğunu söyledi. Bu ziyaretlerin karşılıklı ticari ilişkileri güçlendirmesinin yanında kaynaşmayıda sağladığını ifade etti.
ORHAN TORUN, “ATB SÖYLENDİĞİNDEN DAHA ÇOK GÜZEL”
Adana Ticaret Borsası yeni kompleksinden camiada sıkça övgüyle bahsedildiğini duyduğunu söyleyen Yenişehir TSO Başkanı Orhan Torun, “Bugün ki Adana ziyaretimizde üçüncü durağımız olan ATB ile ilgili söylenenler az kalıyormuş. Yerinde geldik gördük ki muhteşem bir eser ortaya çıkarmışsınız. Lisanslı Depolar, Laboratuvarlar, alım satım salonu, yerleşke planlaması, düzen ve intizamıyla Türkiye’de ilk sıradasınız. Faaliyetlerinizin çeşitliliğini, modern hizmetinizi, kalite anlayışınızı takdir etmemek mümkün değil. Ülkemize rol model olmuşsunuz. Bugün bizlere evsahipliği yaptığınız için başta Ağabeyimiz Şahin Bilgiç Başkanımıza ve yönetimine teşekkür ediyor en kısa zamanda sizleri ilçemizde misafir etmek istiyoruz.” dedi.
Kaynak: Adana Ticaret Borsası / Haber Bülteni